Jeugdbendes Honduras sluiten vrede
29 May 2013, 13:14
foto
De vertegenwoordigers van de jeugdbendes in Honduras. (Foto: Reuters)


Twee rivaliserende jeugdbendes die de veiligheid in Honduras jarenlang hebben ondermijnd, hebben de strijdbijl begraven. Leiders van de bendes Calle 18 en Mara Salvatrucha maakten gisteren vanuit de gevangenis bekend dat ze een wapenstilstand hebben gesloten.

Het Midden-Amerikaanse land gaat al jaren gebukt onder de terreur van de extreem gewelddadige bendes. De combinatie van hun bende-oorlog en de aanwezigheid van Mexicaanse drugskartels hebben ervoor gezorgd dat Honduras relatief het meest moorddadige land ter wereld is, met jaarlijks 86 moorden per 100.000 inwoners.

Katholieke leiders hebben zich de afgelopen tijd ingezet voor een bestand tussen de bendes. Jeugdbendes in buurland El Salvador gaven vorig jaar het goede voorbeeld, met een halvering van het aantal moorden als gevolg.

Een woordvoerder van Salvatrucha zei op een persconferentie vanuit de gevangenis van San Pedro Sula: ‘Wij vragen de maatschappij en de overheid ons te vergeven voor de schade die we hebben berokkend.’ De president, Porfirio Lobon, steunt het vredesoverleg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May