Internationaal onderzoek ontbloot enorm witwas circuit
29 May 2013, 11:00
foto
Een advocaat legt uit hoe groot het netwerk van Liberty Reserve was. (Beeld: Al Jazeera)


De Amerikaanse autoriteiten hebben een aanklacht ingediend tegen de exploitanten van de digitale Liberty Reserve. Het in Costa Rica gevestigde bedrijf zou criminelen over de hele wereld hebben geholpen om meer dan US$ 6 miljard wit te wassen.

Volgens het gerechtshof functioneerde het bedrijf als bankier, waarbij gebruik is gemaakt van een virtuele munteenheid. Het geld kwam van illegale fondsen gerelateerd van kinderporno tot het hacken van software van banken.

Liberty Reserve had meer dan miljoen gebruikers wereldwijd, waaronder ten minste 200.000 in de Verenigde Staten van Amerika. Vrijwel al de activiteiten van deze groep had te maken met vermeende criminele activiteiten.

Grootste witwas circuit
Preet Bharara, een Amerikaanse advocaat, noemde de zaak “misschien wel de grootste internationale witwaspraktijken circuit dat naar de VS is gebracht.” Hij zei dat Liberty Reserve zich heeft ontpopt tot een van de belangrijkste wegen voor cyber-criminelen wereldwijd om hun opbrengsten verkregen uit illegale activiteiten in het legaal circuit te krijgen.

In Spanje,Costa Rica en New York zijn vijf mensen gearresteerd, waaronder de oprichter Arthur Budovsky. De bankrekeningen zijn in beslag genomen, terwijl websites en domeinnamen die geassocieerd waren met Liberty Reserve zijn opgeheven.

Starnieuws verneemt dat het niet alleen om illegale gebruikers ging. Ook zakelijke gebruikers -ondernemers uit Suriname- die legaal een account hadden op Costa Rica zijn nu de dupe hiervan. Alle rekeningen zijn 'bevroren' en klanten kunnen niet meer beschikken over hun geld.

Criminelen konden vrijwel anoniem met grote sommen geld schuiven, aldus de Amerikaanse aanklagers. "Een schaduwbanksysteem voor de onderwereld", klinkt het. Volgens hen gaat het om de grootste witwaszaak in de geschiedenis.

Identiteitsfraude
Het bedrijf werd in 2006 opgericht naar Costa Ricaans recht. Elke gebruiker kon zeer gemakkelijk geld overmaken naar andere gebruikers, eender waar ter wereld en zonder veel regelgeving.

"Liberty Reserve zou minstens 55 miljoen illegale transacties voor minstens een miljoen gebruikers wereldwijd doorgevoerd hebben", aldus de procureur. Het Amerikaanse ministerie van Financiën voegt eraan toe dat de virtuele munteenheid "een geliefde betaalmethode werd op websites die illegale activiteiten promoten en vergemakkelijken". Daarbij is sprake van activiteiten zoals identiteitsfraude, kredietkaartdiefstal, online oplichterij en verspreiding van malware. Volgens het gerecht waren zeventien landen betrokken bij het onderzoek.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May