OIC wil sociaal akkoord regering helpen uitvoeren
29 May 2013, 03:30
foto
De secretaris-generaal van OIC, Ekmeleddin Ihsanoglu, tijdens een bezoek aan de synagoge aan de Keizerstraat. Hij is vergezeld van zijn echtgenote en ambassadeur Henry Mac Donald. (Foto: Facebook pagina Mac Donald)


De Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) is bereid Suriname tegemoet te komen met fondsen om het sociaal akkoord te kunnen uitvoeren. De afgelopen twee dagen zijn intensieve gesprekken gevoerd met secretaris-generaal Ekmeleddin Ihsanoglu, waarnemend president Robert Ameerali en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.


Lackin deelde mee dat er concrete afspraken gemaakt zijn voor financiële ondersteuning van onderwijs, toerisme, infrastructuur, wetenschap, technologie en de agrarische sector. Suriname zal volgens Lackin haast maken met het ratificeren van het OIC-document om profijt te kunnen hebben van de samenwerking op diverse gebieden. Hierover zijn er al gesprekken gevoerd met de Staatsraad. Nadat dit grondwettelijk orgaan de regering van commentaar heeft voorzien, zal het document naar De Nationale Assemblee worden gestuurd om tot wet te worden verheven.

Onder indruk
De OIC-topman had een telefonisch onderhoud met president Desi Bouterse die in Venezuela en daarna op Trinidad & Tobago was. Maandag kreeg de hoge gast een presidentiële decoratie van Ameerali, die waarneemt als president. De OIC-topman heeft ook een bezoek gebracht aan het Kinderboekenfestival en zegt zeer onder de indruk te zijn van wat hij daar heeft gezien. Ook de pluriforme gemeenschap van Suriname heeft hem aangesproken. “Dit is een voorbeeld voor de wereld dat moet worden nagevolgd”, stelde hij. Ihsanoglu was bijzonder onder de indruk van de moskee en de synagoge die naast elkaar staan aan de Keizerstraat, waar hij ook een bezoek aan bracht.

De OIC is het financieel instrument van de Organisatie van Islamitische Staten. Lackin én Ihsanoglu benadrukten dat de band niet slechts is Islamitische landen, maar dat het juist gaat om zoveel mogelijk samen te werken met alle landen in de wereld. De OIC is, met 57 leden, na de Verenigde Naties de grootste wereldorganisatie. Suriname en Guyana zijn de enige Zuid-Amerikaanse landen die aangesloten zijn bij deze organisatie. De OIC heeft al enkele projecten uitgevoerd in Suriname waaronder de bouw van verschillende poliklinieken. Ihsanoglu zegt dat net als de Wereldbank de OIC zich richt op het bestrijden van armoede. De OIC-topper die voor het eerst in Suriname was, is intussen naar buurland Guyana vertrokken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May