Coalitiepartners zingen toontje lager
04 Feb 2010, 16:00
Tijdens de coalitietop van woensdagavond die tot half twee donderdagnacht duurde, hebben de zes partners ingezien dat ze gezamenlijk moeten optrekken, willen ze verkiezingswinst behalen. De A-Combinatie, die vijf zetels in het parlement heeft, had van begin af aan gesteld alleen de verkiezingen in te zullen gaan. Dat was trouwens een succesformule gebleken in 2005. A-Combinatie was de grote verrassing van de verkiezingen, nu haast vijf jaar geleden.

De A-Combinatie wil opnieuw deze strategie toepassen. Maar deze keer kan niet zonder meer worden afgegeven op de regering. In 2005 kon deze combinatie te keer gaan tegen het regeringsbeleid. Op de massameeting in Brokopondo leek het even erop alsof de A-Combinatie geen deel uitmaakt van de regering. Er werd heftige kritiek geleverd op het regeringsbeleid. Vooral wie vraagtekens heeft bij de invoering van de algemene ziektekosten verzekering, werd onderuit gehaald. Van campagneleider Michel Felisi mogen ze hun diploma’s inleveren.

Vóór de vergadering waren de gemoederen wat bedaard. A-Combinatie gooide het leveren van kritiek op “vrije meningsuiting”. En Pertjajah Luhur zei nogmaals “dat we vrienden willen blijven”. De minstens tien zetels die Paul Somohardjo claimt, kwam niet aan de orde. Daarover zal er gesproken worden als alleen de Nieuw Front partijen (NPS, VHP, Pertjajah Luhur en SPA) bijeen komen.

De enige die stand hield is de A-Combinatie. Er is veel gesproken maar tot diep in de ochtend bleven de toppers van deze combinatie standvastig in hun besluit. Aan de A-Combinatie is uitgelegd dat alleen de verkiezingen ingaan, bij de campagne problemen zal opleveren. In het binnenland zullen de A-Combinatie en de NPS tegenover elkaar komen te staan. En dit zal in het nadeel werken van de huidige coalitie die na de verkiezingen met elkaar verder wil gaan.

De zes coalitiepartners hebben de beste kansen als ze bij elkaar blijven. De manoeuvreerruimte van A-Combinatie en Pertjajah Luhur is beperkt. De Nationale Democratische Partij heeft publiekelijk te kennen gegeven niet met deze twee partijen te zullen werken, zolang de huidige voorzitters niet zijn vervangen. Als Pertjajah Luhur nu uit het Nieuw Front stapt, zijn de kansen om na de verkiezingen terug te keren bijzonder klein.
Het advies van Ronny Brunswijk aan zijn vriend Somohardjo toont van politiek inzicht. Brunswijk adviseert Somohardjo om in het Nieuw Front te blijven. En daar begint het op te lijken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May