Openbare aanbesteding voor gratis ziektekostenverzekering
25 May 2013, 13:30
foto


De gratis ziektekostenverzekering voor kinderen tot 16 jaar en 60-plussers zal via een openbare aanbesteding aan een verzekeringsmaatschappij worden gegeven voor uitvoering. Dit is gebeurd op advies van een presidentiële commissie, onder leiding van de arts Michael Sowma.

Er is afgestapt van het oorspronkelijke plan om deze verzekering via het Staatsziekenfonds (SZF) te laten plaatsvinden. Vrijdag heeft vicepresident Robert Ameerali een vergadering gehouden op zijn kabinet met vertegenwoordigers van alle verzekeringsmaatschappijen en ook het SZF. Daar hebben de maatschappijen zich kunnen inschrijven en kregen van de regering een terms of reference. Starnieuws verneemt dat op 7 juni zal worden besloten welke van de verzekeringsmaatschappijen in aanmerking komt voor het uitvoeren van de ziektekostenregeling.

Waarschuwingen
Nog voordat besloten werd niet alleen het SZF in aanmerking te laten komen voor de uitvoering, heeft de vakbeweging die mede heeft besloten deze ziektekostenregeling door te voeren, waarschuwende geluiden laten horen. Volgens de vakbeweging zal de oorspronkelijke gedachte, namelijk het tegemoet komen van de meest kwetsbare groepen in de gemeenschap zijn karakter en doel verliezen. Gevreesd wordt dat het accent van de zorg niet meer zal zijn gezondheid voor iedereen en de toegankelijkheid vergroten, maar gericht zijn op het maken van winsten door de verleners van de zorg, te beginnen bij de verzekeringsmaatschappij en medici. Maar ook critici in de gezondheidssector vinden het uitbesteden van dit sociaal pakket aan een verzekeringsmaatschappij naast of zonder het SZF verkeerd.

De bezorgdheid bij de critici is dat verzekeringsmaatschappijen op geen enkele manier de faciliteiten hebben om in het verre binnenland te zorgen voor een complete verzekerde zorg. “Zij hebben die infrastructuur niet, geen artsen, geen gezondheidswerkers geen kantoren en geen poliklinieken waarmee zij werken. Het opzetten van die structuur zal tijd en vooral geld kosten. Het gaat dan om particulieren die zich net als bij het SZF het geval is, moeten inschrijven bij de verzekeringsmaatschappij en maandelijks betaald moeten worden voor hun bewezen diensten’ luidt de kritiek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May