Onderzoek naar hernieuwbare energie formeel gestart
23 May 2013, 23:00
foto
Minister Jim Hok met leden van de Project Steering Commissie.


Met de officiële installatie van de Project Steering Commissie, gisteren, kan formeel gestart worden met onderzoekingen naar de diverse mogelijkheden in het gebruik van hernieuwbare energie en energie efficiënte technologieën in de stad en het binnenland. Door de International Development Bank(IDB) en het ministerie van Financiën is eerder deze maand al de overeenkomst getekend om een studie te doen naar deze hernieuwbare energiebronnen. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is belast met de uitvoering.

Volgens minister Jim Hok van NH heeft Suriname ten opzichte van de rest van de wereld een enorme voorsprong met betrekking tot duurzame energiemethoden, doordat er altijd gebruik is gemaakt van energie die op traditionele manier wordt opgewekt. “Wij staan er niet als zodanig bij stil en zijn ons er ook niet van bewust hoe belangrijk dit is voor ons milieu en de bevolking.”

Deskundigheid van belang
In de wereld worden de zon en de wind al op verschillende manieren gebruikt voor het opwekken van energie. “Wanneer ook voor Suriname het tijdperk van hernieuwbare energie aanbreekt, is het belangrijk de nodige begeleiding en deskundigheid aan de dag te leggen. Er zijn reeds enkele ontwikkelingen van start gegaan”, zegt de voorlichting van NH.

De Project Steering Commissie zal zich continue oriënteren op de vorderingen en ontwikkelingen die tijdens de studiefase worden uitgevoerd en ook adviezen geven aan de minister over de nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen die van toepassing kunnen zijn in de gebieden. Zij zal ook de voortgang van de projecten die volgens de vastgestelde afspraken moeten verlopen, controleren.

De voorzitter van de commissie is beleidsadviseur op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, Ciryl Eersteling. In de commissie zitten verder Sagita Jhagan van de joint task force van het ministerie van Financiën, Armand Snijders, onderdirecteur van het ministerie van Arbeid, Milieu en Technologie en Steven Vroom van het ministerie van Regionale Ontwikkeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May