Duizenden grotschilderingen ontdekt in Mexico
23 May 2013, 13:00
foto
De grottekeningen in de Mexicaanse regio Burgos. (Foto: Inah)


Archeologen in Mexico hebben 4.926 goed bewaarde grottekeningen gevonden in de noordoostelijke regio van Burgos.

De afbeeldingen in rood, geel, zwart en wit tonen mensen, dieren en insecten, evenals skyscapes en abstracte scènes. De schilderingen zijn op elf verschillende plaatsen gevonden, maar de muren van één grot waren beschilderd met 1550 scènes.

Het gebied waar ze zijn gevonden, werd niet gezien als een plek waar oude culturen gewoond zouden hebben. De schilderingen doen vermoeden dat er ten minste drie groepen van jagers/verzamelaars woonden in de San Carlos bergketen.

Experts zijn er nog niet in geslaagd de afbeeldingen in een historische tijdslijn te plaatsen, maar ze hopen het verf chemisch te laten analyseren om uit te vinden hoe oud de tekeningen zijn.

'Geen objecten'
"We hebben geen oude voorwerpen gevonden die samengaan met de inhoud van de afbeeldingen,” zei archeoloog Gustavo Ramirez. “Omdat de tekeningen zich bevinden op de muren van een ravijn en tijdens het regenseizoen de sedimenten zijn weggespoeld, is alles wat we hebben gravel.” Ramirez is verbonden aan het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (Inah).

In één van de grotten, hebben de deskundigen afbeeldingen gevonden van de atlatl, een pre-Spaanse jachtwapen dat ze nog niet hadden gezien in andere tekeningen de de staat Tamaulipas.

De afbeeldingen worden beschouwd als een belangrijke vondst, omdat ze de aanwezigheid van pre-Spaanse volkeren aantonen in een regio waar "voorheen van werd gezegd dat er niets was", merkte Ramirez op.

Een andere archeoloog betrokken bij de Inah-studie, Martha Garcia Sanchez, zei dat er zeer weinig bekend is over de culturen die in Tamaulipas woonde. “Deze groepen ontsnapten voor 200 jaar aan het Spaanse bewind, omdat zij vluchtten naar de Sierra de San Carlos, waar ze water, planten en dieren hadden om zichzelf te voeden.”

De bevindingen zijn gepresenteerd tijdens de tweede bijeenkomst van Historische Archeologie, in het National History Museum van Mexico.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May