Wetenschappelijke benadering voor preventie suïcide
22 May 2013, 22:00
foto
Psychiater Ricardo Haarloo, hoofdspreker op het symposium over suïcide.


Het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), is vandaag gestart met een internationaal symposium over suïcide (zelfdoding). Met het symposium wil het IGSR komen tot wetenschappelijke benadering van het suïcide probleem dat wordt gezien als een snelgroeiend maatschappelijk en geestelijk fenomeen in Suriname en de rest van de Caribische regio.

Internationaal is vastgesteld dat elke 40 seconden er een geval van zelfdoding wordt genoteerd. Voor Suriname geldt dat jaarlijks 23 op de 100.000 personen een poging wagen. De meeste gevallen vinden plaats in de leeftijdsklasse 20 tot en met 50 jaar. Zelfdoding komt het meest voor bij hindostanen en creolen. Ook blijken meer mannen dan vrouwen suïcide te plegen.

Meer onderzoek nodig
Minister Shirley Sitaldin van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) opende de bijeenkomst. Zij heeft benadrukt hoe belangrijk het is dat de wetenschap vaststelt hoe het probleem eruitziet, welke gedragingen in de samenleving dat bevorderen en wat er daaraan gedaan moet worden. Op het symposium is een overzicht gegeven van verschillende vormen van suïcide. Psychiater Ricardo Haarloo die vandaag de hoofdspreker was, zegt dat deze gegevens verder onderzocht moeten worden, omdat in de laatste jaren is gebleken dat bij sommige etnische groepen, zoals de marron, er weinig rapportage is.

Pesticiden zijn de meest voorkomende middelen die gebruikt worden bij pogingen en zelfdoding. Het is de bedoeling dat op het symposium mogelijkheden worden bekeken voor regelgeving om de toegang tot pesticiden te verminderen. Veel voorkomende oorzaken voor zelfdoding zijn depressie, angst, hulpeloosheid, eenzaamheid en psychische problemen. Niet te onderschatten redenen voor het ondernemen van een poging, zijn liefdesproblemen en andere huiselijke situaties.

De bijeenkomst is voorbereid door het IGSR van de Anton de Kom universiteit van Suriname en georganiseerd met het ministerie van Volksgezondheid, het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg en andere instellingen binnen de gezondheidszorg. Morgen wordt er aandacht besteed aan de situatie in landen in de regio en andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten, Canada, India, Ierland en Nederland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May