Caribische landen bespreken betere bescherming wetlands
21 May 2013, 02:00
foto
Minister Ginmardo Kromosoeto


Suriname is deze week gastland van de derde vergadering van Caribische staten voor het bespreken van een strategie om wetlands te beschermen. De bescherming is gebaseerd op de Ramsar conventie die in Iran in 1971 is aangenomen. Minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) opende het seminar maandag in hotel Torarica.

De bewindsman heeft benadrukt dat bescherming en duurzaam beheer van wetlands belangrijk zijn voor de economische groei van de landen. Op het seminar zijn met Suriname 13 landen uit de Caribische regio aanwezig. Veel van deze landen hebben nog ongerepte wetlands. Op het seminar wordt naast het uitwisselen en het geven van informatie, de strategie voor het beter beschermen van de wetlands verder uitgewerkt.

Uniforme strategie
Het is de bedoeling dat de landen waar mogelijk komen tot uniforme methoden in het bepalen van een strategie voor de landen. De uitkomsten van de vergadering zullen worden aangeboden aan overheden. Waar mogelijk, kan dat leiden tot het maken van wetgeving voor het beschermen van de wetlands.

In Suriname komen vrijwel alle wetlands voor langs de kustvlakte. De meeste economische activiteiten vinden plaats langs de kust. Volgens Kromosoeto is het dan ook belangrijk dat Surinamers extra bewust zijn van het belang van het duurzaam omgaan met wetlands. “Het is belangrijk dat er een evenwicht wordt gevonden in het gebruik van planten en diersoorten in relatie met de behoefte aan voeding”, zegt Kromosoeto.

Bewustwording
Wetlands zijn in de meeste gevallen woon- en broedplaatsen voor verschillende diersoorten, waar ook veel soorten planten voorkomen. Hesdy Esajas van het ministerie zegt dat Suriname al veel doet om de bewustwording op gang te brengen. Zo is RGB het vorige jaar begonnen met het motiveren van doelgroepen om de in het wild levende dieren zoveel als mogelijk met rust te laten.

Er is een project gestart voor het beschermen van de rode ibis, een vogelsoort die veel langs de kust is te zien. Volgens Esajas is het daarnaast belangrijk regelgeving en wetten aan te passen op de bescherming. Het ministerie is reeds bezig met het bijstellen van de wet op natuurbescherming en de jachtwet.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May