'Beschermer' zeeschildpadden gaat twee keer de mist in
21 May 2013, 03:00
foto


Orson K. heeft de wet op economische delicten én de jachtwet, overtreden. Hij heeft op 16 maart zeeschildpadeieren geraapt te Galibi. Orson K. is bekend bij de jachtopzieners, omdat hij zich als vrijwilliger had opgegeven om mee te werken aan het beschermen van deze bedreigde zeeschildpadden. Hij heeft zich eerder ook schuldig gemaakt aan dit delict, maar kwam toen met een geldboete vrij. Orson K. kreeg een celstraf van twaalf maanden waarvan 4 onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest en een proeftijd van drie jaren.

Een ambtenaar van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), afdeling ' 's Lands Bosbeheer (LBB), verklaarde op de rechtszitting dat er sedert 2003 besloten is dat het verboden is om de eieren te rapen. Met de lokale gemeenschap is er een aantal zaken besproken. Zo mogen zij met toestemming één tot twee nesten rapen voor eigen consumptie. Per nest zijn er 80-110 eieren. Maar, deze eieren mogen niet verhandeld worden. “Voor dit jaar hebben wij de verdachte twee keren betrapt. Ik vind dit zo jammer, omdat wij zoveel met hem hadden gesproken, maar het heeft niet mogen baten. Net twee weken voordat hij aangehouden werd, had hij een boete gekregen en kwam hij toen vrij”, verklaarde de getuige. De zeeschildpad eieren worden voor ongeveer SRD 2 per stuk verkocht.

Weg van minste weerstand
Orson K. zei dat hij vier studerende kinderen heeft en dat hij de eieren was gaan rapen, zodat hij zijn schulden zou kunnen aflossen. Toen hij de boete moest betalen, leende hij het geld bij familie. Hij moest zijn schuld terugbetalen en koos voor het rapen van de eieren.

Officier van Justitie, Roy Elgin, eiste een straf van twaalf maanden. “U hebt uit winstbejag gehandeld. U bent beschermer, maar dan bent u gaan stropen. Binnen twee weken hebt u zich weer schuldig gemaakt aan het strafbare feit”, stelde Elgin. Rechter Maytrie Kuldipsingh hanteerde de strafeis van Elgin. “U hebt de weg van de minste weerstand gekozen. Ook familieleden die steeds voor u betaald hebben, hebben stank voor dank gekregen. U hebt geen lering getrokken uit de vorige lessen. Dan moet het maar nu met een gevangenisstraf”, hamerde Kuldipsingh de zaak af.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May