Suralco: Goudzoekers moeten weg uit stuwmeergebied
18 May 2013, 07:00
foto
Districtscommissaris Yvonne Pinas tijdens een krutu vrijdag. (Foto: Ramon Keijzer)


Illegale goudzoekers moeten zich verwijderen uit het stuwmeergebied. Dit heeft Suralco geëist in een onderhoud met districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo. "Ik heb dit doorgegeven aan de autoriteiten, want door de activiteiten van de goudzoekers worden de 'zijdammen' in het stuwmeer ernstig bedreigd. De mensen waren al verwijderd door de commissie Ordening Goudsector, maar ze zijn weer teruggekomen", zegt dc Pinas aan Starnieuws.

Tijdens een krutu die de dc vrijdag heeft belegd, is deze kwestie door haar aan de orde gesteld. Op de bijeenkomst was minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling ook aanwezig. "Onze eigen mensen zijn hier schuldig aan, het gaat niet alleen om Brazilianen", stelt Pinas. Zij benadrukt dat de mensen al verwijderd waren, maar ze keren steeds terug. "Als ze overdag niet kunnen werken, zijn ze zelfs 's avonds bezig. Dit kan echt niet. Het water wordt ook ernstig bevuild. Kijk maar hoe het klimaat verandert. Het komt ook door deze activiteiten, waarbij heuvels worden gesloopt", merkt Pinas op.

Tot zondag de tijd
Melvin Linscheer, voorzitter beleidsteam 'Ordening Goudsector', om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de mensen al verwijderd waren uit het gebied. "Onze mensen zijn weer in het gebied geweest. De goudzoekers hebben tot zondag de gelegenheid om zich te verwijderen uit het gebied. Ze moeten ook al hun spullen meenemen", zegt Linscheer.

Pinas is niet te spreken over dat de goudzoekers op deze manier bezig zijn in het gebied. Suralco vreest dat er schade berokkend zal worden aan de dammen die gebouwd zijn in het stuwmeer. Door de graafactiviteiten van de goudzoekers, kunnen de dammen worden beschadigd", zegt de dc. Minister Betterson heeft het probleem ook aangehoord en de autoriteiten zijn ermee bezig. "Maar onze mensen moeten ook meewerken, want de lokale gemeenschappen lijden er ook onder", stelt ze.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May