Advocaten vinden Jiawan onbevoegd in Surpost-zaak
17 May 2013, 12:00
foto


De advocaten Joan Nibte en Vallery Piqué vinden dat Lloyd Jiawan, voormalig interim-manager bij het bedrijf Surpost, onbevoegd een niet onafhankelijk onderzoek heeft verricht. Volgens de raadslieden is een interim-manager geen orgaan dat de postwet kent en is hij ook geen onafhankelijke deskundige. De algemene ledenvergadering heeft op 13 januari 2011 besloten dat er een onafhankelijk deskundig onderzoek verricht zou komen. Als zou blijken dat zaken op een verantwoorde wijze zijn verlopen, dan zou rehabilitatie van de verdachten volgen.

Tegen de drie verdachten Carlo Godliep, Steve Ravenberg (ex-directieleden) en ex-douaneambtenaar Oemar Kariman is geëist respectievelijk een straf van 18, 10 en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Zij worden verdacht van gekwalificeerde verduistering, valsheid in geschrifte, oplichting en money laundering. Advocaat Irvin Kanhai heeft, wegens andere verplichtingen, niet gepleit voor zijn cliënt Kariman.

Stigma
Nibte deelde mee dat Ravenberg twaalf jaren lang zijn krachten heeft gegeven aan het bedrijf. Hij heeft juist het bedrijf financieel geordend, waardoor jaarrekeningen aanzienlijk verbeterd waren. De financiële administratie werd ook gedecentraliseerd. Zij stelde dat de bedragen wel in de boeken voorkomen en dat deze te verklaren zijn. Na een pleidooi van 54 pagina’s voegde Nibte eraan toe dat het Openbaar Ministerie Ravenberg te vroeg zaken ten laste heeft gelegd. Ook de media hebben haar cliënt gestigmatiseerd, terwijl hij zich volgens haar niet schuldig heeft gemaakt aan de aantijgingen. ”Er is een huis- en financieel onderzoek gedaan bij mijn cliënt. Dit onderzoek heeft niets opgeleverd”, benadrukte Nibte. Zij heeft vrijspraak gevraagd voor haar cliënt.

Ook collega Piqué vraagt vrijspraak voor zijn cliënt Godliep. “Bij elk financieel onderzoek binnen elk bedrijf door een deskundige wordt er hoor en wederhoor gepleegd. Dit is niet gebeurd, waardoor het rapport niet objectief is. Met een ondeugdelijk stuk in de hand heeft de justitie de verdachte in verzekering gesteld en hem verdacht van strafbare feiten”, deelde Piqué mee. “Op 6 januari 2012 vraagt het hoofd van de afdeling Fraude en Economische Delicten per brief naar de accountantsverslagen. Uit deze brief blijkt dat het hoofd behoefte heeft aan onafhankelijke deskundige rapporten en niets heeft aan het relaas van Jiawan”, stelde Piqué.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May