Sasur wil tekst en uitleg geven aan autoriteiten
16 May 2013, 08:00
foto
Sasur-voorzitter Prim Ramlal


De Stichting auteursrechten Suriname (Sasur) heeft de minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, en ook alle fracties in De Nationale Assemblee gevraagd om uitgenodigd te worden. Sasur-voorzitter Prim Ramlal zegt aan Starnieuws dat de stichting alle autoriteiten wil uitleggen wat het recht van de auteur van muziekwerken is en hoe er ermee wordt omgesprongen. Op de brief heeft Sasur echter nog geen antwoord gekregen.

De parlementaire commissie die is ingesteld om de kwestie Sasur samen met de regering op te lossen, zou deze week bijeenkomen. Dat is echter nog niet gebeurd. Wel heeft er een gesprek plaatsgevonden met minister Belfort, waarbij kort is gesproken en informatie is uitgewisseld. Vanuit de commissie worden alle opties bekeken die eventueel bewandeld kunnen worden om een oplossing te brengen. Een daarvan is het voorstel van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om de wet op auteursrechten van 1913 aan te passen. Een ander voorstel is dat van Nieuw Suriname parlementariër Harish Monorath om de beschikking van Sasur voorlopig in te trekken.

Oplossing in de maak
Ramlal meent te weten dat vanuit het ministerie gewerkt wordt aan een oplossing en dat die niet lang op zich zal laten wachten. “Het is een oplossing die voor alle partijen werkbaar zou moeten zijn”, zegt Ramlal. Hij beklaagt zich erover dat de stichting behoorlijk wat schade oploopt door wat hij noemt de negatieve mediacampagne van de Vereniging van Radio en Televisie bedrijven in Suriname, andere organisaties en muziekgebruikers. Wij bekijken de schade en zien nog hoe hiermee om te gaan, maar we kunnen dit niet zo laten”, stelt Ramlal.

De Sasur-voorzitter vindt dat de mediacampagne niet rechtmatig is, maar tegen de wet ingaat. “Dit is ’broko bana’ en ik vind dat de overheid hiertegen iets moet doen. Je kan mensen niet oproepen om geen licentie te tekenen. Wij beperken niemand, maar willen juist dat een ieder op een rechtmatige manier gebruik maakt van muziekwerken van auteurs”, constateert Ramlal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May