Vakbeweging eens met deel sociaal zekerheidstelsel
16 May 2013, 10:00
foto


De vakbeweging gaat akkoord met de uitvoering van een deel van het sociaal zekerheidstelsel. De regering heeft het consultant- en adviesbureau KPMG gevraagd te assisteren bij de uitvoering hiervan. KPMG is ook belast met het opzetten van het sociaal zekerheidsstelsel.

“Wij doen slechts de assistentie bij de uitvoering van twee aspecten, namelijk ziektekosten en pensioen. Minimumloon en andere zaken uit het stelsel zijn nu niet aan de orde”, zegt KPMG-deskundige Mark Lie Kwie aan Starnieuws. Het bureau is nu bezig met het voeren van gesprekken en het geven van presentaties over de uit te voeren delen van het stelsel. Voorzitter Robby Berenstein van de vakcentrale C-47 zegt dat de vakbeweging akkoord hiermee is gegaan.

Modellen uitwerken
Volgens Lie Kwie zal pas nadat alle partijen, vakbeweging, het bedrijfsleven en de overheid eens zijn met dit concept, over worden gegaan tot de uitvoering. Volgens hem is het de wens van de regering, althans vicepresident Robert Ameerali, dat in dit deel alvast de pensioen goed worden vastgelegd. Voor wat betreft ziektekostenregeling ziet de vicepresident graag dat eenieder van 0 tot en met 16 en 60 jaar en ouder in aanmerking komt voor een gratis verzekering bij het Staatsziekenfonds. “Dat loopt separaat met waarmee wij bij KPMG bezig zijn’, zegt Lie kwie. Ook Berenstein bevestigt dit.

Nadat er met de partners akkoord is bereikt over de gedeeltelijke uitvoering, zal worden onderzocht in welke structuur deze twee aspecten gegoten moeten worden. “Er kan dus nu niet worden aangegeven wat bijvoorbeeld de ziektekostenregeling ons zal gaan kosten en hoe het betaald wordt. De detailzaken moeten nog worden uitgewerkt”, zegt Berenstein.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May