Regio buigt zich over duurzame hiv-zorgverlening
13 May 2013, 14:00
foto


Circa negentig personen uit de gezondheidssector nemen deel aan de driedaagse regionale vergadering ‘The Expansion and Sustainability of hiv Response in the Caribbean’. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft de bijeenkomst vanmorgen geopend in Hotel Torarica.

De participanten uit de regio en van Suriname proberen met de vergadering de duurzaamheid en toegankelijkheid van de behandeling en zorg voor mensen met hiv te vergroten door de efficiëntie en effectiviteit van de programma’s in het Caribisch Gebied te verbeteren.

De Caribische regio heeft veel vooruitgang geboekt in het uitbreiden van hiv-zorgverlening en heeft een anti-retrovirale dekking (mensen met hiv die de nodige anti-retrovirale behandeling hebben gekregen) van ongeveer 70 procent. Het uiteindelijk doel is om 80 procent te behalen in 2015.

Hiv-zorgverlening regio
Er is een hoge hiv-prevalentie, maar een relatief kleine epidemie in the Caribische regio. De hiv-prevalentie onder volwassenen in 2011 voor de regio was ongeveer 1 procent, hoger dan elk andere regio behalve Sub-Saharisch Afrika. In de regio is er wel een sterke afname in nieuwe hiv-infecties vanaf 2001: van 22.000 naar 13.000 in 2011. Aidssterfte is van 20.000 in 2005 gehalveerd naar 10.000 in 2011.

De deelnemers zullen zich specifiek bezighouden met de verbetering van hiv-zorgverlening in de regio. Daartoe zullen ze het gezamenlijk raamwerk dat de WHO en de Joint United Nations Programme on hiv & hiv, bekend als Treatment 2.0, aannemen. Het document moet de efficiëntie en de effectiviteit van hiv-zorgverlening vergroten.

Nieuw financieringsmodel
De vergadering wil ook de overdracht van hiv en congenitale syfilis van moeder op kind elimineren. De wereldgezondheidsorganisaties Paho en WHO hebben sinds 2010 het gebruik van triple anti-retrovirale therapie aanbevolen aan alle zwangeren met hiv om hiv-transmissie naar het ongeboren kind te voorkomen. De WHO heeft de therapie ook aanbevolen na de zwangerschap, omdat het de gezondheid van de moeders ten goede komt. De deelnemers aan het regionaal congres moeten nagaan hoe deze aanbevelingen uit te voeren in het Caribisch Gebied.

Eveneens komt aan de orde het nieuw financieringsmodel van de Global Fund dat in oktober wordt ingevoerd en innovatieve financieringsmogelijkheden. Het nieuw model zal invloed hebben op verschillende Caribische landen. De Global Fund is een donororganisatie die fondsen beschikbaar stelt voor landen zodat zij programma’s uitvoeren voor de preventie, behandeling en zorg voor mensen met hiv/Aids, tuberculose en malaria.

Op het congres zitten zestig buitenlanders en dertig nationale participanten. De Paho heeft de bijeenkomst samen met onder andere het ministerie van Volksgezondheid en regionale en internationale gezondheidsinstituten georganiseerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May