Archeologisch onderzoek massagraf Mariënburg dichterbij
10 May 2013, 06:00
foto


Het Archeologisch Onderzoeksteam begint volgende week vrijdag, 17 mei, ceremonieel met het onderzoek naar het massagraf van 1902 op Mariënburg. Het veldwerk start op 20 mei in opdracht van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI).

De spoorbaan zal dan aan weerszijden worden schoongemaakt. Volgens het Koloniaal Verslag van 1903 werden de zeventien lijken getransporteerd met een trolley. Ze werden gebracht naar een met de hand gegraven groot gat, buiten het gezichtsveld van de bewoners van de kampong op Mariënburg.

De bewoners mochten niet weten waar de lijken werden begraven en dat is tot op heden ook niet bekendgemaakt. “Dit is het gruwelijke mysterie van Mariënburg dat al 111 jaar angstvallig geheim is gehouden,” zegt Benjamin Mitrasingh aan Starnieuws. Hij leidt het onderzoek naar het massagraf.

Afspraken
Het Koloniaal Verslag van 1903 vermeldt ook dat er zeventien Brits-Indische (Hindostaanse) immigranten werden gedood en 39 anderen gewond. Van de gewonden stierven er later nog zeven. “In totaal werden er dus 24 arbeiders gedood, maar in het massagraf zijn er zeventien lijken begraven. En dat aantal moet ik zien te vinden,” merkt Mitrasingh op. “Althans wat ervan over is.”

Skeletdeskundigen moeten dat aantal nauwkeurig onderzoeken. Omdat het jaartal van de dood van de slachtoffers nauwkeurig bekend is, hoeft er volgens Mitrasingh geen ouderdomsbepaling, zoals de radiokoolstof datering (de C14-methode) uitgevoerd te worden.

Er is veel te doen geweest om uiteindelijk te beginnen met het onderzoek naar het massagraf. Samen met de SHI is Mitrasingh al bijna een jaar bezig om alle autoriteiten op één lijn te krijgen. Het jongste gesprek was woensdag in het district Commewijne met districtscommissaris Ingrid Karta-Bink.

Er zijn afspraken gemaakt hoe het onderzoek zal plaatsvinden. De SHI heeft toestemming van president Desi Bouterse om het onderzoek te verrichten. Een aantal organisaties heeft al zijn medewerking toegezegd aan het onderzoek, waaronder de Nederlandse en Amerikaanse ambassade. Beide willen met expertise inkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May