Sasur: Oproep Collectief niet op wet gebaseerd
08 May 2013, 01:00
foto


De Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) vindt dat commerciële muziekgebruikers geen bevoegde instanties zijn om op te roepen geen licentieovereenkomsten te tekenen en royalty’s te betalen. Het Collectief van Artiesten en Muziekgebruikers roept 28 muziekgebruikersgroepen op geen zaken te doen met Sasur. De acties van het collectief zijn verder verscherpt.

De zes actievoerende organisaties, gebundeld in het Collectief, stellen dat er nu geen wettelijke controle en toezicht is op de activiteiten van Sasur. Daarom worden de muziekgebruikers opgeroepen om niet te zwichten voor de druk van Sasur. Prim Ramlal, voorzitter van Sasur, zegt aan Starnieuws dat de Commissie van Toezicht (CvT) wettelijk nog actief is. In de resolutie van de president is een zittingsperiode van vijf jaren voorgeschreven die in 2014 verstrijkt. “Als de CvT wordt teruggeroepen en of de bemensing aangepast wordt met een resolutie van de president, zou Sasur de eerste moeten zijn om dat van de autoriteiten te vernemen, simpelweg omdat deze toezicht gericht is op de activiteiten van Sasur alleen”, stelt Ramlal. Op 6 mei 2013, heeft Sasur nog een brief gericht aan de CvT.

Regels gelden voor eenieder
Ramlal zegt dat wetten en regels gelden voor eenieder “en wij wijken hiervan niet af. Indien gebruikers zich bedreigd voelen door de wet, staat het hen vrij om de wettelijke structuren te verzoeken om maatregelen”. Het Collectief adviseert de muziekgebruikers om een advocaat te raadplegen. “Dit is het enige wat verstandig is in de oproep, omdat de meeste gebruikers toch ook door hun juristen worden geadviseerd, in het bijzonder de gerenommeerde bedrijven”, merkt Ramlal op.

Het Collectief heeft een onderhoud gehad met De Nationale Assemblee en ook een petitie bezorgd voor president Desi Bouterse. Gepleit wordt voor het aanpassen van de auteurswet van 1913 aan de gewijzigde omstandigheden. “De assemblee is de wetgevende macht en geeft invulling aan op haar berustende taken. Het parlement heeft de oproepers nimmer vrijbrief gegeven om muziek te stelen. Indien er nieuwe wetten komen, zal Sasur zich ook daaraan houden”, zegt Ramlal. Hij merkt op dat wettelijk zo een oproep van het Collectief niet toelaatbaar is. Er zullen consequenties aan verbonden worden. Zolang de gebruiker geen oproep rechtstreeks van de autoriteiten krijgt, blijft de huidige werkrelatie tussen Sasur en muziekgebruiker onveranderd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May