Jitan brengt cd uit over ‘Bahadoerôn van Mariënburg’
07 May 2013, 19:00
foto
De artiest Ruben Jitan overhandigt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi een cd over Bahadoerôn van Mariënburg. (Foto: Raoul Lith)


De artiest Ruben Jitan heeft een cd, Bahadoerôn van Mariënburg uitgebracht met vier nummers over het leven van de Hindostaanse immigranten. 24 van de arbeiders werden in koelen bloede vermoord op de toenmalige plantage Mariënburg in district Commewijne. De cd heeft hij vandaag overhandigd aan de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi. De cd is speciaal voor de herdenking van 140 jaar Hindostaanse immigratie in Suriname.

Bahadoerôn staat voor helden en is opgedragen aan de 24 mensen die zijn vermoord op de toenmalige plantage Mariënburg op 30 juli 1902 door Nederlandse kolonisten. De naam Bahadoerôn is gekozen, omdat deze 24 immigranten opkwamen voor de slechte behandeling die zij kregen van de toenmalige kolonisten.

Waardeert werk
Santokhi zegt het te waarderen dat Jitan een stukje van de geschiedenis van de aankomst van de Hindostanen vanuit India in Suriname heeft vastgelegd op een cd. Ook de leefomstandigheden van de voorouders zijn opgenomen in drie van de liederen. De politicus merkt op dat jongeren een ander beeld hebben van vroeger. Dit is niet te vergelijken met de tijdsgeest van nu, waarbij mensen met een vliegtuig vervoerd werden. Hij brengt in herinnering dat Hindostaanse voorouders uit India met grote schepen kwamen en maandenlang onder slechte omstandigheden moesten zien te overleven.

Jitan heeft de vier nummers gezongen. Drie van de liedjes zijn geschreven door Wilhelmina Ganga en één door Shabie Hussain. Hij zegt dat er in deze vier liederen gezongen wordt over liefde, moeilijke leefomstandigheden van de voorouders, de strijd die ze hebben geleverd voor hun bestaan, identiteit en de behandeling die zij hebben gekregen.

Aryan Soewarto
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November