12 mei - Internationale Dag van de Verpleging
08 May 2013, 04:00
foto


Ieder jaar op 12 mei vieren verpleegkundigen wereldwijd, ook in Suriname, de Internationale Dag van de Verpleging. Ze eren hiermee de grondlegster van hun beroep, Florence Nightingale, die op 12 mei 1820 werd geboren.
Voor 2013 is het thema van de International Council of Nurses (ICN, de internationale beroepsvereniging van verpleegkundigen, waar Suriname lid van is): 'Closing the gap: Millennium Goals 8,7,6,5,4,3,2,1'.
De ICN brengt hiermee de Milleniumdoelen opnieuw in beeld bij verpleegkundigen en legt hierbij nadruk op de doelen 6,5, 4.
Deze doelen gaan direct over de gezondheid en hun realisatie draagt wezenlijk bij aan het bereiken of bestendigen van de overige Milleniumdoelen.

In het maatschappelijk debat over de MDG’s en de ontwikkelingen in de Surinaamse gezondheidszorg klinkt de stem van verpleegkundigen niet altijd voldoende door. Hetgeen jammer is, omdat deze groep gezondheidswerkers een unieke en onmisbare bijdrage levert aan de Surinaamse gezondheidszorg.

Voor Filia Kramp is de 2013 viering van de Internationale Dag van de Verpleging, de gelegenheid om met de Surinaamse samenleving te delen waar Surinaamse verpleegkundigen voor staan en welke actuele ontwikkelingen zich voordoen in hun beroepsdomein.
Dat doet ze in een artikel met de titel 'Verpleegkunde in Suriname: building bridges towards society'.

Het artikel is in het Nederlands geschreven en is hier te downloaden.
pdf-icon.gif Artikel_2013_Internationale_Dag_van_de_Verpleging_Suriname.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May