Disney stopt met kledingproductie in Bangladesh
04 May 2013, 20:00
foto
Meer dan 500 mensen zijn omgekomen nadat een gebouw waarin vijf kledingfabrieken waren gevestigd, is ingestort in Dhaka, Bangladesh.


Het Amerikaanse entertainmentbedrijf Disney gaat stoppen met de productie van kleding en promotieartikelen in Bangladesh. Ook de fabricage in Ecuador, Venezuela, Wit-Rusland en Pakistan wordt stopgezet. Disney wil voor april 2014 weg uit deze landen.

De directe aanleiding voor het vertrek uit het Zuid-Aziatische land was de grote brand die woedde in de fabriek Tazreen Fashions van afgelopen november in Dhaka. Daarbij kwamen 112 mensen om het leven. Vorige week stortte in het Aziatische land een complex in met daarin onder meer kledingfabrieken; het dodental van die ramp staat op ruim 500.

Disney stuurde al in maart een brief naar leveranciers en licentiehouders in Bangladesh om hen op de hoogte te brengen van de beslissing.

Compensatie
Intussen hebben vijf westerse kledingketens laten weten dat zij compensatie gaan betalen aan de slachtoffers van de ramp met het ingestorte fabriekencomplex in Bangladesh. Schone Kleren Campagne (SKC), een internationaal netwerk dat streeft naar betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, spreekt van een "hoopgevende eerste stap".

Het gaat om de Ierse winkelketen Primark, het Britse bedrijf Matalan, het Canadese Loblaw, El Corte Ingles uit Spanje en PVT uit Denemarken. De bedrijven lieten kleding maken in de textielfabrieken in Rana Plaza. Door het instorten van het pand in de buurt van de hoofdstad Dhaka vorige week kwamen honderden om het leven.

Schone Kleren Campagne verwelkomt de aankondiging van de westerse bedrijven en roept de andere vijftig bedrijven op om ook in actie te komen. De details van de compensatie zijn nog niet bekend.

Bedrijven moeten samenwerken
SKC vindt dat het geld bestemd moet zijn voor medische zorg en voor het verlies van inkomens voor de werkloos geworden arbeiders. Er moet ook een schadevergoeding komen voor families van de overledenen.

Volgens een woordvoerster van SKC is het belangrijk dat de bedrijven niet op eigen houtje actie ondernemen. "Ze moeten samenwerken met andere bedrijven en Bengaalse vakbonden." SKC wil daarnaast dat alle merken een veiligheidsverklaring ondertekenen om de kledingindustrie veiliger te maken. (ANP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May