Noodtoestand na rellen in Guatemala
03 May 2013, 14:40
foto
Dorpsbewoners in Guatemala zijn massaal de straat opgegaan uit protest tegen de winning van zilver in hun woongebieden. (Foto: AFP)


In Guatemala is de noodtoestand afgekondigd voor vier dorpen op zo'n veertig kilometer ten oosten van de hoofdstad Guatemala-Stad. Aanleiding zijn rellen tussen lokale bewoners en de politie. De dorpsbewoners zijn bang dat de winning van zilver in een mijn bij San Rafael, één van de vier dorpen, hun grond- en drinkwater zal vervuilen.

De mijn is eigendom van het Canadese Tahoe Resources. De eigenaar heeft alle benodigde vergunningen, maar is nog niet begonnen met de winning van zilver. Een woordvoerder van het concern noemt de angsten van de lokale bewoners 'totaal ongefundeerd'.

Afgelopen weekeinde trokken woedende dorpsbewoners met kapmessen naar de toegangspoort van de mijn. Er vielen zes gewonden toen bewakers van de mijn op hen schoten met traangas en rubberen kogels.

In de dagen daarna bleef het onrustig. Bij gevechten tussen dorpsbewoners en de politie viel één dode. De dorpsbewoners gijzelden korte tijd 23 politieagenten en pikten hun wapens in. (AP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May