Leeflang: Snijders moet afblijven van vakbond Rosebel
02 May 2013, 01:30
foto
Vakbondsleider Murwin Leeflang


Vakbondsleider Murwin Leeflang vindt dat Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond zich op geen enkele manier moet inlaten met de vakbond bij Rosebel Gold Mines. Hij moet zich niet mengen in het dispuut rond de 12-urige werkdag. “We weten dat Snijders vanaf 2009 tot en met 2011 voorzitter is geweest van deze bond, waar de kwestie rond de 12-urige werkdag toen al speelde. Hij heeft deze zaak toen niet kunnen oplossen en probeert nu de vakbondsleider bij deze bond te dwarsbomen met zijn uitspraken”, stelt Leeflang.

Leeflang zegt aan Starnieuws dat met de reactie van Snijders, dat deze kwestie in het parlement besproken moet worden en dat arbeiders mee moeten gaan met sommige ontwikkelingen, hij geen ondersteuning geeft aan het streven van Freddy Brug, voorzitter van de bond bij Rosebel. Brug vindt dat de 12-urige werkdag niet gehandhaafd mag worden en is in onderhandeling met de directie van Iamgold/Rosebel Gold Mines.

Verdeeldheid
“Een deel van de arbeiders heeft ervoor gekozen in te stemmen met de 12-urige werkdag, omdat de werknemers zo in staat zijn meer te verdienen. Een ander deel is het er niet mee eens. Op basis van de extra inkomsten is dit een bedrijfsstructuur geworden en is door de directie van Rosebel toestemming gevraagd aan de overheid om af te wijken van de werkdag van acht uren. Er is hierover deining ontstaan, omdat niet iedereen bereid is 12 uren per dag te werken.

Leeflang vindt dat veel meer factoren in ogenschouw moeten worden genomen. “We kijken niet alleen ernaar dat sommige mensen extra kunnen verdienen. De werknemers moeten zich realiseren dat zij hiermee roofbouw plegen op hun lichaam en straks niets van zichzelf overhouden”, zegt Leeflang. Volgens hem zijn de consequenties van een 12-urige werkdag alleen voor de werknemer en zijn gezin. “Niemand heeft iets aan je, je gezin niet, omdat je nooit thuis bent en je fysieke gesteldheid gaat achteruit omdat je in een continue productieproces verkeert”.

Samen oplossen
Leeflang meent dat de arbeiders die zich nu gebundeld hebben in een actiegroep samen met het bestuur van de bond naar een oplossing moeten zoeken. “Die bond is aangesloten bij de Moederbond, maar we horen de voorzitter van de Moederbond in zijn reacties niet de richting opgaan van een oplossing en een ondersteuning aan Brug geeft hij al helemaal niet."

Leeflang die officieel nog de algemeen secretaris is van de Moederbond zegt niet in die hoedanigheid te spreken, omdat er een rechtszaak gaande is van de bij deze vakcentrale aangesloten bonden en bestuursleden tegen Snijders. “Het beste is dat Snijders liever zijn mond houdt en de voorzitter van de Rosebel vakbond de ruimte geeft om dit probleem samen met zijn leden op te lossen. Wat Snijders nu doet, is het opzetten van de leden tegen de vakbondsleider Freddy Brug.”

Zoekt een bond
“Maar we hebben hem door”, geeft Leeflang aan. Volgens hem is Snijders naarstig op zoek naar een bond, omdat op 25 augustus zijn termijn als voorzitter bij de Moederbond expireert. “Als voorzitter zit hij al niet statutair aan. De statuten zeggen dat de voorzitter van de Moederbond zelf ook leiding moet geven aan lidbonden, maar hij heeft geen enkele bond. Ze willen hem ook niet”, stelt Leeflang.

Hij merkt op dat Snijders het ook geprobeerd heeft bij Ashiana en is afgewezen. "Alles wat hij aanraakt, verpest hij. Wat Snijders had moeten doen is vanaf dag één de regering moeten vragen waarom de vakbond nooit is betrokken in deze kwestie", vindt Leeflang. Hij roept de arbeiders van Rosebel Gold Mines op zich niet te laten opzwepen door Snijders maar samen met hun bondsbestuur te zoeken naar een oplossing.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May