Sociaal zekerheidstelsel centraal bij viering Dag van de Arbeid
27 Apr 2013, 02:00
foto
Voorzitter van C-47, Robby Berenstein


De viering van de Dag van de Arbeid op 1 mei zal dit jaar volledig gewijd worden aan het hebben van een sociaal zekerheidsstelsel in Suriname. De vakcentrale C-47 zal van de jaarlijkse herdenking van deze dag gebruikmaken, om alle aspecten van een sociaal zekerheidstelsel te bespreken met haar lidbonden en alle anderen binnen de vakbeweging die daar belangstelling voor hebben.

De vakcentrale houdt in het opleidingscentrum voor de vakbeweging op 30 april een seminar. Twee inleiders zullen presentaties verzorgen op de bijeenkomst. Het thema is ‘een sociaal zekerheidstelsel in wereldperspectief', het belang voor Suriname’. Binnen het tripartiet orgaan wordt al geruime tijd hierover gesproken. Het bedrijfsleven en de vakbeweging kunnen het vooralsnog niet met elkaar eens worden over hoe zo een stelsel er uit moet zien.

Bewustzijn vergroten
Volgens de vakcentrale is het dringend nodig dat het bewustzijn over zo stelsel wordt vergroot. In een communiqué van de vakcentrale wordt aangeven dat er in Suriname nog onvoldoende kennis is over het ontstaan, de werking en de verschillende functies van een sociaal zekerheidsstelsel. In de voorbereidingen die in het tripartiet orgaan worden genomen voor de invoering van een sociaal zekerheidsstelsel, zijn er volgens C-47 belangrijke aandachtspunten die verder uitgediept moeten worden.

Het gaat onder andere om het minimumloon, de dekking en uitbreiding van sociale zekerheden en de creatie van werkgelegenheid. C-47 vindt het belangrijk om meer kennis en een groter inzicht te verkrijgen in de werking en de functies van een allesomvattend sociaal beschermingssysteem, dat gebaseerd is op solidariteit en sociale rechten. Binnen de vakbeweging is er een grote behoefte aan het ter discussie stellen van de belangrijkste componenten en instrumenten van het systeem die de factor arbeid en werkgelegenheid betreffen.

Regulering arbeidsmarkt
Werkers in de formele sector die al bijdragen en over sociale zekerheden beschikken, zijn niet alleen geïnteresseerd in de voordelen van een nationaal sociaal zekerheidstelsel, maar willen ook weten wat de impact van een dergelijk stelsel is op hun maatschappelijke positie. Ook is inzicht en duidelijkheid gewenst over de verantwoordelijkheden en bijdrage van de verschillende betrokkenen (overheid, werkers, werkgevers, informele sector, maatschappelijk middenveld, nationale en internationale financiële instituten), in het geheel.

Een groot aantal werkers in de formele sector en contract arbeiders beschikt over geen of onvoldoende sociale bescherming, zoals geen pensioen en andere sociale voorzieningen. Een ander belangrijk component van het sociaal beschermingssysteem dat volgens C-47 meer belicht moet worden, is de regulering van de arbeidsmarkt, vooral de beleidsmaatregelen en acties die de handhaving en naleving van arbeidsnormen betreffen en ‘decent work’ moeten bevorderen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May