Politie wil minder criminaliteit door verbetering leefmilieu
26 Apr 2013, 18:00
foto
Rinus Meelis tijdens zijn lezing voor het KPS.


Het Korps Politie Suriname (KPS) wil met een positieve beïnvloeding van het leefmilieu in woonbuurten een bijdrage leveren aan het bestrijden van de criminaliteit. Op het seminar met als titel 'Crime Prevention Through Environmental Design en Intelligence Led Policing' hebben de Nederlandse politie en crime deskundigen Rinus Meelis en Henk Neddermeijer, inleidingen over deze aanpak verzorgd.

Deze werkwijze wordt deels al toegepast en heeft volgens korpschef Humphrey Tjin Liep Shie betrekking op zowel de burger als de politieagent. De nieuwe methode moet verder inhoud geven aan belangrijke kernwaarden binnen het korps zoals, bescherming van de rechtsstaat, integriteit en ethiek, klantgericht en klantvriendelijkheid en een professionele arbeidsorganisatie.

Naast politieofficieren en hoofden van de verschillende diensten, werd het seminar bijgewoond door de ministers Edward Belfort van Justitie en Politie en Lamuré Latour van Defensie. Ook procureur-generaal Soebhas Punwasi was aanwezig.

Meer bereiken met gedragsverandering
Meelis heeft in zijn inleiding methodieken behandeld waaruit blijkt dat het gaat om een andersoortige aanpak van de criminaliteit. In plaats van het bestrijden van onveilige situaties, wordt in deze methode het accent gelegd op het stimuleren van een veilige en omgevingsvriendelijke situatie.

Naast de politieagent spelen ook andere personen en instanties een rol bij deze nieuwe aanpak. Meelis en Tjin Liep Shie noemen onder andere, beursorganisaties, de districtscommissaris en personeel van winkels, kantoren en andere bedrijven in een omgeving. Volgens Meelis kan met het werken aan gedragsverandering veel meer bereikt worden bij de aanpak van onveilige situaties. “Daarnaast kan met management en informatievoorziening en kennis over de omgeving de rest worden aangevuld”, zegt hij.

Agent als voorbeeldfiguur
Een belangrijke rol die de politieagent in dit plaatje heeft is om zelf een voorbeeld te zijn. Punwasi die deze insteek maakte op het seminar zegt dat de regel ‘verbeter de wereld begin bij jezelf’ belangrijk zal zijn voor de individuele politieagent.

Tjin Liep Shie zegt dat de basis van dit nieuwe concept al enkele jaren is onderkend door de leiding van het korps en dat de behoefte voor deze aanpak groot is. Een onderdeel van deze methode is volgens hem goed tot uiting gekomen in het project waarbij buurtmanagers zijn aangesteld. Deze buurtmanagers moeten een positieve uitstraling hebben naar de samenleving. “Wij als politie willen een actieve rol daarin vervullen, maar we hebben ook andere partners erbij nodig, zoals de mensen van de bestuursdiensten”, zegt de korpschef.

Het is de bedoeling dat in een vervolgseminar ook de andere partners worden uitgenodigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May