Toenemende kankergevallen bedreiging Latijns-Amerika
26 Apr 2013, 10:00
foto
Veel Latijns-Amerikaanse gemeenschappen hebben geen toegang tot gezondheidszorg.


Kanker dreigt Latijns-Amerikaanse landen te overweldigen, waarschuwen deskundigen in het wetenschappelijke ‘Lancet Oncology’. Hoewel er veel minder gevallen van kanker in de regio zijn dan in de Verenigde Staten van Amerika (VSA) of Europa, is het aantal sterfgevallen veel hoger, zeggen ze.

Late diagnose en slechte toegang tot behandeling zijn de belangrijkste redenen voor het verschil. Terwijl de levensverwachting toeneemt, kan kanker veel vaker voorkomen en kunnen landen daar niet mee omgaan, voegen de deskundigen eraan toe.

De experts hebben gekeken naar de kankercijfers en de zorg in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio, waaronder: Argentinië, Bahamas, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatemala, Frans-Guyana, Guyana, Honduras, Haïti, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Paraguay en El Salvador.

Risicofactoren
Hun onderzoek dat is gepubliceerd in de ‘Lancet Oncology’ wordt officieel gemaakt tijdens een conferentie voor specialisten in Sao Paulo, Brazilië. De experts zeggen dat naarmate de economieën van deze landen groeien, en de levensstandaard toeneemt, de mensen steeds vaker geconfronteerd zullen worden met de gewoonten van meer ontwikkelde landen.

De mensen hebben een vastere levensstijl, eten ongezonder, roken meer en drinken meer alcohol. Blootstelling aan de zon en vervuiling binnenshuis door het verbranden van brandstoffen zijn ook risicofactoren.

Volgens de onderzoekers zijn er in Latijns-Amerika ongeveer 163 gevallen van kanker per 100.000 mensen. In de VSA zijn dat 300 gevallen per 100.000 en in Europa hebben 264 mensen op de 100.000 kanker. Maar het sterftecijfer is veel hoger. In Latijns-Amerika sterven 13 op de 22 mensen die lijden aan kanker, in de VSA zijn dat 13 op de 37 en in Europa 13 op de 30.

Economisch gevaar
De onderzoekers schatten dat er in 2030 ongeveer 1,7 miljoen gediagnosticeerde gevallen van kanker in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zullen zijn. Er zullen meer dan 1 miljoen doden zijn, schrijven ze.

“Een wijdverspreid gebruik van leefstijlen vergelijkbaar met die in de ontwikkelde landen zal leiden tot een snel groeiend aantal kankerpatiënten, een kostenpost waarop de Latijns-Amerikaanse landen niet zijn voorbereid,” zegt professor in de geneeskunde Paul Goss. Hij heeft het onderzoeksteam geleid en is verbonden aan de Harvard Medical School in Boston. "Dit groeiend kanker probleem dreigt wijdverspreid lijden en economische gevaar voor de landen van Latijns-Amerika te veroorzaken.”

Goss zegt dat de regio slecht is uitgerust om om te gaan met de alarmerende toename van het aantal kankergevallen. “De onevenredig hoge sterftecijfers in vergelijking met andere delen van de wereld, benadrukken de omvang van het probleem om kanker onder controle te houden."
Advertenties