Leraren in Mexico bestormen politieke partijkantoren
25 Apr 2013, 09:30
foto
De leraren in Mexico zijn woedend over de wetgeving die strenger toezicht gaat houden op de onderwijsnormen. (Foto: AFP)


Leraren in Mexico hebben uit protest kantoren van politieke partijen in het zuidwesten van het land kort en klein geslagen. Ze hebben kantoren van de regerende partij in brand gestoken. De onderwijsgevenden geven daarmee uiting aan hun ongenoegen over een aangekondigde onderwijsvernieuwing.

Zwarte walmen kwamen uit het rechthoekige hoofdkantoor van de regerende Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) in de staat Guerrero. Gemaskerde demonstranten gingen het gebouw binnen, gooiden stoelen, documenten en planten uit de ramen. Sommigen spoten anti-overheidsgraffiti op het gebouw, terwijl anderen foto’s scheurden van president Enrique Pena Nieto, die een hervormingsplan voor het falende onderwijssysteem met de steun van oppositiepartijen heeft doorgedrukt.

De wetgeving zal strenger toezicht houden op de kwaliteit van het onderwijs en zal misstanden bestrijden. De wet neemt de evaluatiecontrole van de leraren weg van de krachtige onderwijsvakbond en streeft ernaar een einde te maken aan de praktijk dat schoolwerk wordt gegeven aan familie of gewoon wordt verkocht.

Verraders van het volk
Duizenden leden van de onderwijsvakbond marcheerden in de hoofdstad, Chilpancingo,terwijl gemaskerde hun woede richtten op de kantoren van de PRI en drie andere politieke partijen.

De demonstranten gebruikte buizen en stokken om ramen en deuren te vernietigen bij het lokale hoofdkwartier van de Nationale Actie Partij (PAN), de Democratische Revolutie Partij (PRD) en de Burger Beweging. Demonstranten schreven "verraders van het volk" op de muren van de PRD's.

In de afgelopen weken hebben leraren verschillende protesten gehouden.Tot twee keer toe blokkeerden ze de snelweg tussen Mexico-Stad en de Pacifische badplaats Acapulco om de hervorming die het federale Congres in december heeft aangenomen, te stoppen. De straatdemonstraties duren al een week.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May