Oppositie dient protestbrief in
23 Apr 2013, 21:00
foto


De oppositie vindt dat de parlementsvoorzitter het Reglement van Orde van De Nationale Assemblee, dat als basis heeft de Grondwet, vertrapt. In een protestbrief heeft de oppositie deze klacht vanmorgen gedeponeerd bij DNA-voorzitter, Jennifer Geerlings-Simons.

Het protest heeft alles te maken met het in stemming brengen van een ontwerpwet en de Iamgold-overeenkomst zonder de behandeling van een motie die de oppositie had ingediend daarover. “De oppositie protesteert krachtig tegen deze werkwijze in De Nationale Assemblee, waarbij de regering voorbijgaat aan gestelde vragen en gedane voorstellen, en tegen de ernstige inbreuk Uwerzijds op het recht van parlementariërs op de mogelijkheid om in vrijheid zijn of haar mening te mogen geven in De Nationale Assemblee via de motivering van een ingediende motie met betrekking tot het in behandeling zijnde onderwerp,” schrijft fractieleider Rajkoemar Randjietsingh namens de oppositie.

In de motie had de oppositie haar bezwaren geuit en gewezen op “vele andere ernstige tekortkomingen” in de overeenkomst. Parlementsvoorzitter Simons koos ervoor om de motie niet in behandeling te nemen. Ze heeft ook de Iamgold-overeenkomst in stemming gebracht, die uiteindelijk met 30 stemmen is aangenomen.

De oppositie heeft vragen gesteld over hoe groot de 30% Surinaamse inbreng in de investeringen precies is bij deze overeenkomst, hoe dit bedrag zal worden opgebracht en onder welke voorwaarden en hoe en wanneer die gelden terugverdiend zullen worden en de schulden zullen worden terugbetaald. “De regering is niet in staat geweest onderbouwd” deze vragen te beantwoorden.

De protestbrief vindt u aangehecht.
pdf-icon.gif protestbrief_oppositie_230413.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May