DNA buigt zich over lidmaatschap Caribisch ict-netwerk
23 Apr 2013, 20:10
foto


Diverse assembleeleden hebben vandaag opnieuw gewezen op het belang van de informatie, communicatie technologie (ict). De toegang tot betaalbaar internet moet worden vergroot. Dit geldt niet alleen voor Paramaribo, maar voor het gehele grondgebied. Het parlement buigt zich over een verdrag waarbij Caribische landen met elkaar verbonden worden om elkaars concurrentiepositie te versterken ten opzichte van de rest van de wereld. Het gaat om tertiair onderwijs, het ontwikkelen van nieuwe technologieën en regionale samenwerking.

Het besluit is door de Caricomstaatshoofden in juli 2004 genomen om de nationale tertiaire onderwijs- en onderzoeksinstellingen binnen de lidlanden te versterken. Hierdoor kunnen zij een trekkersrol vervullen voor hun overheid. Om hieraan inhoud te geven is de 'Caribbean Knowledge and Learning Network (CKLN) opgericht. Intussen is een agentschap (CKLNA) opgericht, dat de coördinatie heeft van regionaal netwerk (C@ribNET). Er moet op jaarbasis US$ 55.000 worden betaald hiervoor. Bovendien heeft Suriname ook een contributieachterstand die opgelopen is naar bijkans een kwart miljoen US dollar.

Voordelen
De regering stelt dat door de fysieke aansluiting op dit netwerk Suriname deel zal uitmaken van een, in eerste instantie regionaal, en later een wereldnetwerk gebaseerd op een ict-infrastructuur.
Dit wereldnetwerk bestaat naast het internet en is een 'officieel' netwerk van landen (met inbegrip van hun scholen, instituten, instellingen enz.), vooral op het gebied van onderwijs, onderzoek en dienstverlening (distance and e-Iearning, border- en cybercrime-management, disaster-management, e-health, cultuur, toerisme, e-government enz.), stelt de regering in de memorie van toelichting.

De commissie van rapporteurs die de ontwerpwet heeft voorbereid voor de openbare behandeling, onderschrijft het belang van het verdrag, maar wijst ook op de zorgpunten. Wat commissievoorzitter Melvin Bouva (Megacombinatie/NDP), betreft, moet elk kind over een computer en internet kunnen beschikken. Hij pleit voor toegang tot ict vanaf het basisonderwijs. Over de contributieachterstand zegt Bouva dat er een regeling getroffen kan worden. Diana Pokie (A Combinatie) en Lesley Artist (Mega Combinatie/NDP) wijzen op de grote achterstand die er is op de scholen in het binnenland. De regering zal volgende week antwoorden op diverse vragen die in eerste ronde zijn gesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May