Oudste bewoner Saramacca 105 jaar oud
21 Apr 2013, 18:05
foto
'Opa Chris' viert vandaag zijn 105-jarig bestaan in zijn woonplaats Creola. Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani is bij hem op bezoek. (Foto: BIC Saramacca)


Christiaan Roseval, de oudste bewoner van het district Saramacca, viert vandaag zijn 105-de verjaardag. Hij woont te Creola. Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani bedankte Roseval voor zijn inzet voor het district Saramacca in het algemeen en het gebied Creola in het bijzonder. De jarige heeft zich veel ingezet voor het district.

Roseval is geboren op 20 april 1908 te Hamburg in Saramacca. Hij komt uit een gezin van twaalf kinderen. Zijn moeder is heel vroeg overleden en wel op 36-jarige leeftijd, terwijl zijn vader 102 jaar oud werd. Roseval bezocht de lagere school te Hamburg. Deze school was ondergebracht in het huis van zijn vader, Jacob Roseval.

God dankbaar
Op 26-jarige leeftijd verhuisde hij naar Creola. Hier is hij blijven wonen. Hij trouwde eerst met Paulina Leming. Hij kreeg twaalf kinderen met haar, van wie vijf in leven zijn. Paulina Leming kwam op 15 februari 1943 te overlijden. Drie jaren later hertrouwde hij met Celina Dundas en ze kregen zes kinderen. Met Dundas heeft hij 50 jaren samen geleefd. Zij stierf in 2003. Roseval heeft 140 kleinkinderen, achterkleinkinderen en bedachterkleinkinderen.
Roseval heeft zijn kinderen een christelijke opvoeding gegeven. Tot heden zijn ze allen in de christelijke leer gebleven. Roseval heeft verschillende werkzaamheden verricht voor zijn levensonderhoud. Hij is botenmaker, landbouwer, timmerman en jager geweest.

Roseval stelde een stuk grond ter beschikking voor het opzetten van een vergaderruimte. Hij heeft voor de bouw van de Carmelkerk een wezenlijke bijdrage geleverd. Ook heeft hij hard gewerkt voor de opbouw van Creola. Voor zijn bewezen diensten aan de gemeenschap werd hij in 2000 door de toenmalige president gedecoreerd en kreeg de eremedaille in goud toegekend.
Roseval, meer bekend als ‘Opa Chris’, heeft een fabelachtig geheugen, is muzikaal aangelegd, bespeelt nu nog gitaar, mandoline en orgel. Verder is hij nog steeds helder van geest. Roseval dankt God voor zijn gezonde 105 levensjaren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May