Pardon afsmeken van voorouders voor verzuim
20 Apr 2013, 22:00
foto
De door de dag heen gekookte gerechten worden bijeengebracht bij de 'Gaanwan of kee osu'.


De leiding van de stam der Aucaners voelde zich genoodzaakt om vergiffenis te vragen aan de voorouders. Reden hiervoor is dat verzuimd is het ritueel Tapu Kifunka te houden. Dit ritueel moet verplicht worden gehouden bij de Faka tiki van de winti Misi, waarvan Da Dewini het medium is. Binnen de Aucaanse traditie wordt bij deze Faka tiki winti om pardon gevraagd als er fouten zijn gemaakt. "Bij het uitblijven daarvan zullen de kwade gevolgen niet te overzien", zegt kapitein Johan Djanie.

Het ritueel Tapu Kifunka begint doorgaans om 04:00 uur met de rondgang om het dorp tot de Gaanfaka van de dertien lo's van de Aucaanse stam. Dit is de plek waar de traditionele bevestiging plaatsvindt van een kapitein. De rondgang zou eindigen bij Ma Besu lanpesi. Ma Besu was een dorpsoudste en als waardering is de landingsplaats naar haar vernoemd.

Kwaad verjagen
Deze activiteit is bedoeld om al het kwaad te verjagen, dat de mensen en bezoekers in het dorp eventueel zou overkomen. Bij dit gebeuren, wordt in de vroege ochtend rond het eiland met 'mokomoko-stengels' op alles wat vast en los zit geslagen (woningen, vaten), gepaard gaande met geweerschoten. "Daar dit in de vroege ochtend gebeurt, zou iedereen in het dorp wakker schrikken", legt Djanie uit.

Eerder zijn de 25 vertegenwoordigende dorpen vanaf Peloegoedoe tot Granbori uitgenodigd om hun bijdragen aan te bieden. De dorpen kregen afhankelijk van de grootte van hun bijdrage een mand met goederen terug.
De rituelen voor deze dag werd later in de namiddag afgesloten met het sprokkelen van hout uit het bos. Bij de aanlegsteiger van Drietabiki stapten tientallen fleurig geklede en dansende vrouwen en mannen in korjalen. De vloot zette koers naar het dorp Kisay, dat op een afstand van 15 minuten varen ligt van Drietabiki. Er werd rondgevaren om de kleine eilandjes in de directe omgeving. De regen kon de pret niet drukken. De dag werd afgesloten met het uitvoeren van Awasa act door verschillende deelnemers. De bekende kaseko formatie Kosmo Stars zorgde onder meer voor de muziek bij de brokodey.

Vanmorgen is het programma voortgezet het bereiden van verschillende gerechten voor de Towe Nyang, het pleng- en voedseloffer. Bij het invallen van de avond was dit ritueel nog niet begonnen.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May