Opgejaagde Boston-verdachte is 19 jaar
19 Apr 2013, 10:35
foto
De vanochtend overleden Tamerlan Tzarnaev in actie.


De identiteit van de Boston-verdachten is officieel vrijgegeven. Het gaat om de Tsjetsjeense broers 26-jarige Tamerlan en de 19-jarige Dzhokhar Tzarnaev. De politie heeft Tamerlan vanmorgen bij een vuurgevecht doodgeschoten.

Beide broers wonen al sinds 2002 met hun familie (vader, moeder en zussen, Bella en Amina) in de Verenigde Staten. Ze kwamen er als Tsjetsjeense vluchtelingen vanuit Dagestan, waar ze een jaar woonden, nadat ze uit Kirgizië kwamen.

Tamerlan heeft vijf maanden geleden nog een playlist op YouTube gezet, verspreid over twee video's, die hij opdroeg aan terroristen. De video's zijn verwijderd. In 2009 werd Tamerlan gearresteerd door de City of Cambridge Police Departement omdat hij zijn vriendin had afgeranseld.

In het begin wilde Tamerlan ingenieur worden, maar gaf zijn studies op om zich op boksen te richten. In 2010 vertegenwoordigde hij de staat New England in de National Golden Gloves-competitie in Utah. Zijn grote droom was om als Amerikaan deel te nemen aan de Olympische Spelen. “Tenzij mijn thuisland Tsjetsjenië onafhankelijk wordt, zal ik nooit voor Rusland boksen, dan liever voor de VS,” zei hij in 2010 toen hij de Rocky Marciano Trophy kreeg als New England Golden Gloves heavyweight champion.

De bewoners van Boston, 4,6 miljoen, zijn gevraagd om thuis te blijven en hun deuren gesloten te houden. Ze moeten pas opendoen als de politie daarom vraagt. De politie vermoedt dat de voortvluchtige Dzhokhar explosieven op het lichaam draagt, precies zoals zijn doodgeschoten broer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May