Venezuela gaat resterende stembussen controleren
19 Apr 2013, 14:00
foto
Aanhangers van Henrique Capriles blijven erbij dat er is gefraudeerd bij de zondag gehouden presidentsverkiezingen in Venezuela. (Foto: AFP)


De Nationale Kiesraad van Venezuela gaat 46 procent van de elektronische stemmachines die zondag niet onmiddellijk werden gecontroleerd, onderzoeken. Volgens de kiesraad zijn deze stembussen zondag op de avond van de verkiezingen niet direct gecontroleerd.

De beslissing van de raad is een ogenschijnlijke afwijzing van de eis van de oppositie om een volledige handmatige hertelling van de stemmen. Tibisay Lucena, de voorzitter van de Nationale Kiesraad, heeft het besluit donderdagavond bekendgemaakt.

Oppositiekandidaat Henrique Capriles heeft een reeks van beschuldigingen van fraude en andere onregelmatigheden geuit om zijn eis voor een manuele hertelling van de stemmen te ondersteunen. "We doen dit om een klimaat van harmonie te bewaren ... en gewelddadige sectoren te isoleren die proberen de democratie te beschadigen", zei Lucena in een toespraak die op de televisie is uitgezonden.

Waarheid tonen
Oppositieleider Capriles zei donderdag dat hij de beslissing van de verkiezingsraad om de rest van het elektronisch stemmen te controleren aanvaardde en dat hij geloofde dat zijn team rechtvaardiging zou krijgen. "We kunnen het land de waarheid tonen... met dit, we zijn waar we willen zijn", vertelde Capriles vertelde verslaggevers nadat de raad zijn besluit had bekendgemaakt.

De kandidaat van de regerende partij, Nicolas Maduro, de politieke opvolger van wijlen Hugo Chávez, is met een verschil van 262.000 stemmen uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May