150 landbouwers Saramacca getraind in cassaveteelt
19 Apr 2013, 12:00
foto
Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani (rechts0 deelt protocollen uit.


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft 150 certificaten uitgereikt aan landbouwers die succesvol de training van cassaveteelt gevolgd hebben. Het directoraat Landbouw van het ministerie heeft samen met Innovatie Agro Processing Industries (IAP) de training afgesloten. De deelnemers zijn getraind in het telen van cassave en vermeerdering van het plantmateriaal. Dit zegt districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani aan Starnieuws.

Ramdhani is er trots op dat een grote groep heeft deelgenomen aan deze training. “Saramacca is een agrarisch district. De landbouwers zullen de cassaveteelt zeker ondersteunen”, deelt Ramdhani mee. Hij motiveerde de landbouwers om volgens de protocollen van IAP te planten, omdat dat heel belangrijk is voor de kwaliteit, kwantiteit en vooral voor de concurrentie. Ramdhani merkt op dat er landbouw potentie is voor cassaveteelt in het district. Hij deed een beroep op LVV om voor afzet van de producten te zorgen.

Plantprotocollen belangrijk
Robert Power, aandeelhouder van het bedrijf IAP benadrukt dat het hoofddoel van is om cassave tot cassavemeel te verwerken voor de export. Alleen van de gecertificeerde ondernemers zal de cassave opgekocht worden. Power merkt op dat er een soortgelijk fabriek als dat van Para opgezet zal worden in Saramacca. Parlementariër Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) heeft de landbouwers gevraagd om deze gelegenheid met beide handen aan te grijpen. Hij legt uit dat er garantie is voor afzet. Ook stelt hij dat de landbouwers in staat moeten zijn om 30.000 ton cassave te leveren voor de fabriek van Saramacca.

Soeresh Algoe, onderdirecteur Landbouw van LVV, deelt mee dat het de plicht is van het ministerie om landbouwers te trainen, vooral als er geïnvesteerd wordt door particulieren. Algoe zegt dat de cassave volgens plantprotocollen worden verbouwd. Planters worden daarin getraind en begeleid door het directoraat. Deze protocollen zijn van belang, zodat ziekten en plagen voorkomen worden bij de productie. Het product van de fabriek moet van hoge kwaliteit zijn voor de fabriekscertificatie en voedselveiligheid. Algoe adviseert de boeren om zich te bundelen in een coöperatie. Hierdoor kunnen er meer afzetmogelijkheden gecreëerd worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May