Explosie kunstmestfabriek Texas: "Mogelijk 60 tot 70 doden"
18 Apr 2013, 14:00
foto
Het rampgebied bij de kunstmestfabriek in Waco, Texas, ziet er uit als een oorlogsgebied. (Beeld: Al Jazeera)


Ofschoon het officieel dodental van de zware ontploffing in een kunstmestfabriek in Waco, in de Amerikaanse staat Texas, nog niet bekend is, meldt de lokale tv-zender KWTX News "mogelijk 60 tot 70 doden". De zender citeert daarmee een directeur van de hulpdiensten.

Er zouden ook honderden gewonden zijn, waarvan 44 er erg aan toe zijn. Tientallen naburige gebouwen zijn met de grond gelijkgemaakt door het gigantische inferno na de ontploffing. De plaatselijke sheriff spreekt van een oorlogszone. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Een groot deel van de stad met 2.700 inwoners is ondertussen geëvacueerd. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Er heerst nog steeds ontploffingsgevaar waardoor zelfs de brandweer uit de buurt moet blijven.

"Het was alsof er een nucleaire bom afging", zei burgemeester Tommy Muska volgens nieuwszender CNN. "Er zijn heel wat mensen gewond. En er zijn een heleboel mensen die hier morgen niet meer zullen zijn", aldus Muska, die geen exacte getallen van de gewonden en overledenen kon geven.

Aardbeving
De Waco Tribune-Herald berichtte dat de brandweer probeerde een brand op het complex van de kunstmestfabriek West Fertilizer te blussen, toen de ontploffing zich voordeed. Er zouden dan ook dodelijke slachtoffers zijn onder de brandweer.
Zeker 80 huizen in de omgeving van de fabriek zijn verwoest. Een naburig appartementsgebouw is ernstig beschadigd en een verzorgingstehuis is ingestort. Er zouden nog heel wat mensen ingesloten zitten. Ook een school staat in brand, meldt CNN.

De kunstmestfabriek bevindt zich in West, ten noorden van Waco. Een foto die na de explosie werd gemaakt, laat een meters hoge rookpluim zien. Inwoners van Texas melden dat de schokgolf kilometers verderop werd gevoeld. Het Amerikaans Geologisch Instituut registreerde een aardbeving met een kracht van 2,1 op de schaal Richter tijdens de explosie.

Helikopters en tientallen voertuigen van de hulpdiensten bevinden zich intussen bij de fabriek. Rode Kruis-medewerkers uit de gehele staat Texas zijn opgeroepen om zich in West te melden.

Waco
De plaats Waco werd in 1993 wereldnieuws. Op 19 april in dat jaar vielen honderden agenten van de FBI het gebouw van de sekte Branch Davidians binnen nadat vanuit het pand was geschoten. In het vuurgevecht en de brand die in het gebouw ontstond, kwamen 76 sekteleden om het leven. Onder de doden was sekteleider David Koresh.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May