Kans voor topsporters om Suriname te vertegenwoordigen
19 Apr 2013, 17:30
foto
Glynor Plet in februari tijdens de Europa League-wedstrijd Racing Genk vs. VfB Stuttgart. Hij maakte een belangrijke gelijkmaker en toonde toen zijn scheenbeschermer met de Surinaamse vlag.


De parlementaire commissie van De Nationale Assemblee die zich buigt over de initiatiefwet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA), kan een jarenlange sportkwestie oplossen. Het gaat om de inzet van topsporters van Surinaamse afkomst voor de nationale selecties van Suriname.

De website www.natiosuriname.com heeft tijdens een consultatieronde een nationaliteitsartikel aangeleverd om PSA’ers de mogelijkheid te bieden om functies te vervullen waarvoor de Surinaamse nationaliteit is vereist. Personen die zich door hun vreemde nationaliteit niet kunnen inzetten voor Suriname, krijgen door dit artikel die kans.

Het voorstel beperkt zich niet enkel tot de sportsector. Bij de totstandkoming van het artikel heeft de website advies gehad van prof. Mr. Gerard-René de Groot, een expert op het gebied van nationaliteitsrecht.

Verkregen van rechtswege
De Surinaamse nationaliteit zal van rechtswege worden verkregen door een persoon die wordt aangesteld in een bepaalde functie in dienst van Suriname. De voorwaarden hiertoe zijn dat de betreffende functie de Surinaamse nationaliteit vereist en een nationaal belang dient. Voor het nationaal belang kan bij Algemene Maatregel van Bestuur worden bepaald welke functies als dusdanig worden aangemerkt.

In het artikel kunnen beperkingen worden opgelegd aan de rechten en plichten van personen die via deze weg het Surinamerschap verkrijgen. Bijvoorbeeld de rechten op deelname aan de verkiezingen voor De Nationale Assemblee, om te dienen bij de Krijgsmacht, op bescherming tegen uitlevering enzovoorts. De beleidsmakers zouden dit besluit moeten nemen.

Beperkingen
Deze beperkingen gelden echter niet voor de kinderen die door afstamming ook de Surinaamse nationaliteit zullen verwerven. De Groot vindt dit noodzakelijk, omdat “buiten kijf moet staan, dat er sprake is van verkrijging van rechtswege” wil het artikel in de praktijk werken. Door de Surinaamse nationaliteit “van rechtswege” te verlenen, kan de verkrijger een meervoudige nationaliteit verkrijgen. Een meervoudige nationaliteit is van belang, omdat het hebben van enkel een Surinaamse nationaliteit een negatieve invloed kan hebben op de loopbaan van de betreffende persoon. Daarnaast zullen de beleidsmakers moeten beslissen over de verliesgronden. Volgens de website zou dit kunnen via een vrijwillige vervallenverklaring.

Het voorstel is het gevolg van de jarenlange trend van landen in de regio die het top sportende diaspora inzet om internationale exposure te verwerven, de jeugd te inspireren en motiveren, en prestaties te bevorderen. Daarnaast kunnen successen de samenleving bij elkaar brengen en het gevoel van eenheid stimuleren, prijst de website het artikel aan.

De kans voor Suriname om te excelleren, in voornamelijk de voetbalsport, is nadrukkelijk aanwezig. Er zijn namelijk meer dan 150 profvoetballers van Surinaamse afkomst in het buitenland die het Surinaamse voetbalelftal zouden kunnen versterken. De selectie van Kenneth Vermeer (AFC Ajax) voor Oranje is volgens de website een recent voorbeeld van de gevolgen van het huidige beleid. De doelman gaf in 2009 te kennen dolgraag voor Suriname te willen uitkomen. “Als ik het vliegtuig in Suriname uitstap, heb ik echt het gevoel dat ik thuis kom,” lichtte Vermeer toe die net als velen nooit voor Suriname heeft kunnen kiezen. “Met het nationaliteitsartikel in de PSA-wet kan hier verandering in komen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May