Succesvolle cursus conservatie en onderzoek xenarthra
17 Apr 2013, 13:00
foto
Mariella Superina aan het woord tijdens de tweede cursusdag.


Monique Pool van Green Heritage Foundation Suriname (GHFS) oogt moe maar voldaan. De cursus over xenarthra (luiaards, miereneters en gordeldieren) is achter de rug. Van 15-16 april, was er een uitgebreid programma over verschillende aspecten van diversiteit, conservatie en onderzoek naar deze groep dieren.

Deze cursus volgde na de tweede internationale luiaards bijeenkomst op 13 en 14 april. Daar is er met diverse wetenschappers en deskundigen op het gebied van de xenarthra, onder andere afgesproken dat elk participerend land rond midden mei dit jaar, een voorlopig protocol af moet hebben over onderzoek. Zo zou ook bekeken moeten worden of er materiaal opgeslagen kan worden in lokale of internationale musea of wetenschappelijke collecties.

Toewijding
Opvallend was, dat de inleiders tijdens de cursus allen vrouwen waren, die al geruime tijd hun werk tot een groot deel van hun leven hadden gemaakt! Duidelijk was, dat er nog veel te weinig bekend is van deze groep dieren, die alleen in ‘de Americas’ voorkomen. Conservatie wordt daardoor ook niet gemakkelijk. Verder behoort een deel van deze dieren tot de nachtdieren en is menig onderzoeker niet geneigd zich te verdiepen in ze omdat ze er ook niet zo aantrekkelijk uitzien.
Op de vraag waarom men zich nou druk moet maken om luiaards te redden antwoordde Mariella Superina, dierenarts, dat pas als een dier er niet meer is, men tot de ontdekking komt waarom het zo belangrijk was voor een ecosysteem.

Uit Guyana waren ook twee biologie studenten meegereisd met hun docenten.
Richard Richmond, derdejaars student van de universiteit van Guyana te Georgetown, vond de opslagmethoden van onderzoeksmateriaal interessant. De zaal was gevuld met biologie studenten van het IOL en ook mensen werkzaam bij natuurbeheer.
Pool geeft aan erg blij te zijn met de participatie van de IOL-studenten en hoopt inderdaad dat ze in de toekomst een wezenlijke bijdrage zullen leveren aan onderzoek. Ook als vrijwilliger bij GHFS zou dat al een stap in de goede richting zijn. Wie weet dat er dan meerdere mensen zich bewust worden dat de xenarthra zeker de moeite waard zijn om bekeken en bestudeerd te worden!

Tanya Frijmersum
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May