Regering stemt in met cruciale wijzigingen gouddeals
11 Apr 2013, 14:23
foto
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen vandaag bij het beantwoorden van vragen in De Nationale Assemblee.




De belangrijkste aanpassingen zijn:
De 12-urige werkdag verdwijnt uit de overeenkomsten en zal het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) daarover een uitspraak doen op basis van de grondwet. Deze kwestie moet op aangeven van Rabin Parmessar, voorzitter van de parlementaire commissie die de overeenkomsten heeft voorbereid, wetenschappelijk benaderd worden.

Alleen goud en geassocieerde metalen
De in de overeenkomsten opgenomen definitie dat de goudmaatschappijen bij exploitatie ook andere delfstoffen mogen verwerken, wordt geschrapt. In plaats daarvan is de tekst aangepast naar goud en geassocieerde metalen. Hok wijst er op dat dit geldt voor exploitatie en niet voor exploratie, omdat daar niet kan worden voorkomen dat bij onderzoek je geen andere delfstoffen tegen komt.

Hier geldt wel dat bij het tegenkomen van andere delfstoffen dit aan de staat moet worden gemeld. Wil de multinational die andere delfstoffen, bijvoorbeeld diamant ook gaan verwerken, zal een andere overeenkomst met Suriname gesloten moeten worden.

Geen exclusieve rechten
Een aanpassing waar het parlement vooral ingenomen mee is, is dat alle exclusieve rechten aan de multinationals in de overeenkomsten worden geschrapt. “We halen een streep door deze artikelen”, deelt Hok mee. Dit betekent dat de multinationals zoals in de huidige concepten staan niet langer het alleenrecht hebben om in de ‘Area of interest’ concessies aan te vragen. In de delfstoffen overeenkomst wordt nu expliciet opgenomen dat de bewaking gedaan moet worden door beveiliging van personen met de Surinaamse nationaliteit. In de conceptovereenkomsten staat dat gewonnen goud alleen in Londen wordt getest op originaliteit. Bij dit artikel wordt toegevoegd dat ook andere internationale instanties in aanmerking komen om de waarde vast te stellen.

Een andere belangrijke aanpassing na felle kritiek van de assemblee, is de eis dat wanneer Suriname in de toekomst een voordeligere royalty afdwingt van een andere maatschappij dat met terugwerkende kracht geldt voor Surgold. “We kunnen ons niet laten straffen”, merkt Hok op tot genoegen van parlement. Dit artikel verdwijnt in zijn geheel uit de concepten. Verder wordt expliciet vermeldt dat niet alleen internationale boekhoudkundigen controle uitoefenen maar internationaal erkende. Hierdoor wordt voorkomen dat Surinaamse deskundigen worden uitgesloten.

Twee NV's
Zoals in de commentaren door juristen al dringend is voorgesteld wordt, de relatie tussen van de nog door Suriname op te richten maatschappij die als counterpart zal dienen voor de multinationals veranderd. Het wordt in plaats van Unincorporated Joint Venture (UJV) nu Vennootschap onder Firma (VOF). Volgens Hok correspondeert dat beter met de manier waarop in Suriname zaken wordt gedaan.

De minister heeft voor de duidelijkheid alvast ook voorgesteld dat de naam nv RoS wordt weggelaten uit de discussies. Het parlement heeft veel moeite met deze naam (Republic of Suriname). In geval van Surgold wordt het nu dus gewoon NV 2 en in geval van Iamgold NV 1. Voorlopig lopen zaken gesmeerd in het parlement. De vergadering is nu even geschorst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May