Colombianen steunen massaal vredesbesprekingen
10 Apr 2013, 13:00
foto
Tienduizenden hebben hun steun betuigd voor de Farc-vredesonderhandelingen. (Beeld: BBC)


Tienduizenden mensen in Colombia hebben in de straten gelopen als ondersteuning van de vredesbesprekingen tussen de linkse Farc rebellen en onderhandelaars van de regering. President Juan Manuel Santos heeft de Colombianen opgeroepen om de kans te grijpen.

"Er is voldaan aan alle voorwaarden We moeten alle Colombianen verenigen en een einde maken aan het conflict," zei Santos bij een mars in de hoofdstad, Bogota. De gesprekken, gericht op het beëindigen van vijf decennia geweld, vinden plaats in Cuba.

De demonstraties hebben grote menigten aangetrokken in Cali, Barranquilla, Santander en andere Colombiaanse steden. De onderhandelingen worden tegengewerkt door aanhangers van oud-president Alvaro Uribe en grootgrondbezitters. Ze zeggen dat de Farc-rebellen gewoon spelen met de tijd en niet de intentie hebben om de gewapende strijd op te geven.

Geen wapenstilstand
De kwestie ligt ook gevoelig bij de gewapende strijdkrachten en de politie, die sinds de jaren 1960 heeft gevochten met de grootste rebellengroep in Colombia.
"Degenen die zeggen dat de strijdkrachten niet zijn geïnteresseerd in vrede, hebben het bij het verkeerde eind. Ze zijn meer dan ooit geïnteresseerd in het bereiken van vrede dan wie dan ook," zei Santos, nadat hij eer had betoond aan alle burgers en soldaten die zijn gestorven in het geweld.

Officiële cijfers zeggen ten minste 600.000 mensen zijn omgekomen en meer dan drie miljoen mensen zijn ontheemd door het conflict. President Santos herbevestigde dat hij geen wapenstilstand zal afkondigen tijdens de vredesbesprekingen met de rebellen. “Dat zou het conflict alleen maar verlengen.”

De eerste directe onderhandelingen tussen de regering en de linkse rebellen in een decennium zijn in oktober vorig jaar begonnen in de Noorse hoofdstad Oslo. Een maand later verhuisden de onderhandelingen naar Cuba.
De Colombiaanse regering zegt dat het uiteindelijke doel is om de Farc-rebellen zo ver te krijgen dat ze hun gewapende strijd opgeven en zich aansluiten bij het legale politieke proces.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May