Sanatan Dharm schrijft geschiedenis met HR
10 Apr 2013, 11:00
foto
De meerderheid van de pandits geven hun zegen aan het Huishoudelijk Reglement van de Priesterraad van de Sanatan Dharm.


Het is de Priesterraad van de gemeente Sanatan Dharm gelukt om voor het eerst in zijn geschiedenis een Huishoudelijk Reglement (HR) er door te krijgen. Het document is met een overweldigende meerderheid aangenomen.

Er zijn 125 uitnodigingen verstuurd voor de vergadering voor de bespreking van en stemming voor het HR. Bijkans 70 pandits zijn ingegaan op de uitnodiging en hebben hun op- en aanmerkingen gemaakt tijdens de bijeenkomst. “Formeel is het voor de eerste keer sinds de komst van de Hindostaanse Immigranten de eerste keer dat zoveel pandits bijeen waren,” zegt Nitin Jagbandhan aan Starnieuws. Hij is tweede secretaris van de Priesterraad.

“Het is noodzakelijk spelregels voor pandits vast te leggen,” legde voorzitter van de Priesterraad Balram Patandin uit. “Pandits zijn de beschermers van de samenleving en dat maakt spelregels noodzakelijk voor de komende generaties, voor de eenheid, vorming, scholing, het vertrouwen en het wegwerken van misinterpretaties over het geloof.”

Verjonging
Het HR voorziet in een advies- en kascommissie, internationale samenwerking en een tuchtcollege. Jagbandhan zegt dat gelet op de ontwikkelingen in de samenleving een tuchtcollege voor pandits nodig is. Behalve de reguliere zaken wordt in het HR ook aangegeven hoe een pandit zich hoort te kleden. “Het gaat om een stukje kwaliteit, een stukje verantwoordelijkheid, het gaat om het ‘pandit-zijn’ naar een hoger niveau te tillen.” Jagbandhan die zelf pandit is zegt dat op aandrang van de jonge pandits er gewerkt is naar dit voor de Sanatan Dharm historisch document. Hij wijst erop dat in de afgelopen 10 tot 15 jaar er zo’n 30 jonge pandits zijn bijgekomen. “Er wordt dus ook gewerkt aan de verjonging.”

De Priesterraad erkent dat er veel werk aan de winkel is. Geaccrediteerde opleidingen is één van de doelen die de nieuwe raad nastreeft. Er zijn inmiddels al gesprekken geweest met de Hindoe Universiteit van Benares, India voor erkende hogere opleidingen. Een ander punt waaraan gewerkt zal worden zijn de dringende maatschappelijke problemen, waaronder zelfmoord en seksueel misbruik. De HR is op 30 maart aangenomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May