RNW maakt come back in Suriname via Boks.sr
06 Apr 2013, 01:00
foto


Radio Nederland Wereldomroep (RNW) heeft het initiatief genomen om een digitaal platform op te zetten voor jongeren tussen 18 en 24 jaar. In de Royal Ballroom van Hotel Torarica is de website www.boks.sr vrijdag officieel gelanceerd. Jongeren kunnen hier discussiëren over actuele onderwerpen.

Er werd een debat gehouden met als onderwerp 'Jongeren hebben genoeg kansen in Suriname'. RNW is een samenwerking aangegaan met Radio 10 en de Academie voor Hoger Kunst & Cultuur Onderwijs (AHKCO).
De doelgroep is de 'young professionals'. Dat zijn jongeren die net zijn afgestudeerd en op een kruispunt in hun leven zitten, zegt projectleider, Henny de Vos. "Het gaat niet alleen om het discussiëren, maar wij geven ook tools mee. Het gaat om argumenten aandragen, zakelijk zijn en niet op elkaar schelden." De site is vernoemd naar de 'boks', een manier van groeten onder de jongeren. In plaats van handen schudden worden de vuisten tegen elkaar 'gebokst'.

Op andere manier teruggekomen
RNW is sinds vorig jaar gestopt met uitzendingen vanuit Suriname en andere gebieden om financiële redenen. De Wereldomroep heeft een manier gevonden om toch in Suriname te blijven werken. "De moderne technologie maakt dat het niet meer draait om een journalist die zijn verhaal brengt", meent William Valkenburg, hoofdredacteur van RNW. "Tegenwoordig kan men direct reageren op een artikel. Dat is onze insteek. En op deze site gaat de journalist luisteren naar de mensen." De rol van 'moderator' wordt ingevuld door journalisten.

AHKCO-studenten zullen meewerken aan producties van de site. Cursusleider Journalistiek Jane Kolf-Berggraaf deelt mee dat er stagemogelijkheden geschapen zijn door de samenwerking. "Onze studenten kunnen nu van dichtbij ervaren hoe internetjournalistiek werkt. Daarnaast kunnen ze door dit forum mondiger en kritischer worden. Het is belangrijk assertief te zijn als journalist."

Win-win-situatie
Desmond Kerk en Janice Caster zijn blij met de komst van de site. De 'young professionals' geven aan dat er veel speelt onder de jongeren maar dat haast niemand de moeite neemt om de jonge mensen te horen in actuele zaken. "Nu heb je dat mensen discussies voeren op Facebook. Die lopen niet altijd goed af en praten mensen al gauw langs elkaar heen, ook omdat men zijn eigen 'posts' over hetzelfde onderwerp begint", merkt Kerk op. "Nu gebeurt dat op één centrale plek en kunnen we makkelijker tot oplossingen komen. Dit hadden we allang moeten hebben." Caster voegt er aan toe dat er ook veel te leren valt. "Het is altijd goed als anderen mij middels goede argumenten kan overtuigen van iets waar ik een andere kijk op had."

Voor Werner Duttenhofer jr, directeur van Radio 10, komt het neer op een win-win-situatie. "We hebben dezelfde doelgroep als boks.sr. Wij dragen hiermee ook bij aan het gezond discussiëren onder de jongeren." Op Radio 10 zal er elke dag een 'stelling van de dag' worden bekendgemaakt. De 'young professionals' zullen dan in discussie treden op de site. Aan het eind van de week wordt er dan een 'live' discussie gehouden in de studio's van Radio 10.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May