Campagne voor bewustwording risico's hoge bloeddruk
05 Apr 2013, 17:10
foto


Op Wereldgezondheidsdag, zondag 7 april, kan iedereen van 16:00 tot en met 19:00 uur, bij een van de meetpunten die op tientallen locaties zijn ingericht, kosteloos zijn bloeddruk laten meten. Na deze dag blijft het meten van de bloeddruk mogelijk op zaterdagochtenden in april en de eerste helft van mei. Behalve een bloeddrukmeting krijgt het publiek op deze locaties ook informatie en advies over een gezonde leefstijl.

De meetpunten zijn ingericht op verschillende locaties in Paramaribo en in de districten Nickerie, Brokopondo en Sipaliwini. De voorlichting van Volksgezondheid geeft aan dat de metingen ook mogelijk zijn op 56 poliklinieken van de Medische Zending. Bij de meetpunten krijgen mensen met een verhoogde bloeddruk direct advies op maat.

Gezondheidsproblemen
Deze activiteit is onderdeel van de gezondheidscampagne ‘Bloeddruk: meten om te weten’, die minister Michael Blokland van Volksgezondheid gisteren lanceerde door zelf zijn bloeddruk te laten meten. Met steun van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) maakt de regering met deze campagne de bevolking bewuster van de risicofactoren voor het ontwikkelen van verhoogde bloeddruk en van de oorzaken, gevolgen en risico's van een hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk zorgt voor gezondheidsproblemen - waaronder hart- en vaatziekten - en sterfte. Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak: van elke tien landgenoten krijgen er vier een hartaanval of beroerte. Ook andere aandoeningen, zoals nierfalen en blindheid kunnen samenhangen met een te hoge bloeddruk, zegt de voorlichting van Volksgezondheid.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May