Peuter Darielio wordt vrijdag begraven
05 Apr 2013, 00:00
foto


Darielio Goedewacht (15 maanden) wordt vrijdag begraven. Hoewel hij de beste medische zorg kreeg die mogelijk was, kon zijn leven niet worden gered. De peuter had ernstige brandwonden opgelopen toen hij lag te slapen, terwijl de woning in brand vloog op 27 maart in Nyun Lombé, in het district Brokopondo.

De moeder van Darieljo was op dat moment niet thuis, maar had de kleine onder toezicht achtergelaten van enkele van haar kinderen. De brand werd op tijd ontdekt maar verspreidde zich snel. In Brokopondo is er nog geen brandweer of enige voorziening om een brand te kunnen blussen.

Aandacht voor situatie
Assembleelid Diana Pokie, familie van de slachtoffers, zegt dat door het gemis aan een brandweer het huis waarin moeder Goedewacht woonde, is afgebrand. Dorpelingen hebben alles geprobeerd om de brand te blussen en de kinderen uit de woning te halen. Een jongen uit het dorp haalde de peuter die al ernstige brandwonden had opgelopen, uit het brandende huis. Ook was er geen directe medische voorziening en is de peuter met een privéwagen vervoerd naar de spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Darielio kwam dinsdagavond te overlijden door de opgelopen brandwonden.

Pokie heeft donderdag deze kwestie besproken in het parlement. Zij heeft de aandacht gevraagd voor het niet ter beschikking hebben van een brandweerkazerne in het district. “Als er wat gebeurt, lopen alle huizen in de verschillende dorpen gevaar”, zegt zij. Pokie heeft aan president Desi Bouterse een brief geschreven met een afschrift daarvan aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Daarin vraagt de parlementariër dat prioriteit wordt gegeven aan de bouw van een brandweerkazerne in het district.

Alles kwijt
Ook de situatie van moeder Goedewacht en haar gezin heeft volgens Pokie aandacht nodig. De vrouw is haar huis en volledig inboedel kwijt. Zij is samen met haar vijf kinderen opgevangen door familie en dorpelingen. Pokie zegt dat deze kwestie ernstig is die de aandacht verdient van de overheid.

Ook assembleeleden Ronny Asabina en Frederik Finisie hebben veel aandacht besteed aan deze tragedie. Asabina was in het dorp toen de brand uitbrak en heeft assistentie verleend om zaken in goede banen te helpen leiden. Finisie die van het dorp afkomstig is, was op dat moment niet aanwezig. Hij heeft ook alle mogelijke hulp geboden. De districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas die ziek was, heeft oplossingen helpen zoeken. Waarnemend dc Jerry Miranda zegt aan Starnieuws dat het kabinet van de president gelijk ingeschakeld werd en alles in orde heeft gemaakt voor de medische behandeling. De familie zal ook geholpen worden waardoor het huis weer kan worden opgebouwd. Het gezin is alles kwijtgeraakt en heeft dringende hulp nodig. In het dorp wordt komende week een 'krutu' over de situatie gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May