Ex-directieleden Surpost horen strafeis aan
04 Apr 2013, 20:00
foto


Tegen de drie verdachten Carlo Godliep, Steve Ravenberg (ex-directieleden) en ex-douaneambtenaar Oemar Kariman is geëist respectievelijk een straf van 18, 10 en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Deze strafeis stelde officier van justitie Cynthia Klein donderdag. Daarnaast worden voertuigen gekocht met bedrijfsgeld, in beslag genomen.

Het drietal wordt verdacht van verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de wet 'Money Laundering'. Er waren gelden overgemaakt uit het buitenland. De lokale banken hebben de mensen uitbetaald, maar het geld werd niet ontvangen door Surpost.

Miljoenen verduisterd
In totaal is er door het drietal SRD 4.266.443, Euro 877.954, US$ 206.839 verduisterd. Aan oplichting is er SRD 17.184.576, later weer SRD 72.800 en US$ 6000 gepleegd. Hiervan mocht Kariman US$ 6000 en SRD22.135 voor zichzelf houden. De zaak kwam op 2 juli 2011 aan het rollen. Lloyd Jiawan, de toenmalige interim-manager van Surpost, had een aangifte bij de afdeling fraude gedaan waardoor er een financieel onderzoek startte.

Uit het onderzoek bleek dat Godliep via de kas van Surpost een auto van zijn echtgenote overgekocht had. Ook zijn erg grote bedragen aan invoerrechten betaald. Godliep had samen met Ravenberg valse documenten aangemaakt voor aankoop van bedrijfsvoertuigen. Ook hebben zij ten onrechte gelden geïnd. Gelden die besteed waren voor reorganisatie van het bedrijf, zijn verduisterd. Daarnaast waren er inhoudingen op salarissen, maar werden niet op de banken gestort. De schulden bij de banken bleven openstaan. De financiële handelingen waren nergens in de boeken terug te vinden.

Op eigen rekening gestort
Er zijn grote bedragen gestort op rekeningen van twee bedrijven, waarin Godliep en Ravenberg aandelen hadden. Op de rekening van een bedrijf, waarin Godliep aandelen heeft, werd er anderhalf miljoen SRD gestort. Uit de originele documenten blijkt dat de invoerrechten veel lager waren dan er betaald was. De stukken waren valselijk opgemaakt door de verdachten.

Godliep ontkent de tenlastelegging. Hij merkt op dat hij de handelingen gepleegd heeft middels een generale volmacht en nooit iets buiten zijn bevoegdheid heeft gedaan. Volgens hem is het bedrijf een dochter onderneming van Surpost. Ravenberg ontkent ook alle beschuldigingen. Volgens hem heeft hij slechts de financiële administratie gedaan.

Misbruik positie
De vervolgingsambtenaar benadrukt dat de verdachten op geen enkele manier de belangen van Surpost behartigd hebben. Zij hebben misbruik gemaakt van hun posities en zichzelf slechts bevoordeeld. Ook Kariman heeft misbruik gemaakt van zijn functie als douanier. Hij zou documenten vervalst hebben. Ook heeft hij niet positief bijgedragen aan het onderzoek. Raadsman van Karimin, Irwin Kanhai, vindt dat zijn cliënt heling ten laste gelegd kan worden. De twee andere verdachten zijn al verduistering en oplichting ten laste gelegd.

“Hij krijgt een kant en klare invoice om een voertuig te kopen. Hij voert de opdracht uit. Hem kan geen valsheid in geschrifte ten laste gelegd worden, omdat hij geen letter heeft veranderd. Een deel van het verduisterde bedrag, SRD 72.800 kreeg hij om vervolgens SRD 50.000 te betalen voor het voertuig. Hij heeft als doorgeefluik gefunctioneerd”, deelt Kanhai mee. De zaak is uitgesteld naar 16 mei.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May