Ons cultuurbeleid is niet transparant (aangeboden)
04 Apr 2013, 11:30
foto


Door de digitale communicatie is tegenwoordig bijna niets meer geheim. In een vloek en een zucht weet bijna iedereen op de ene helft van de wereld wat zich afspeelt op de andere helft. Dus nu weet bijna ook iedereen wie het slavernijmonument al heeft gemaakt en wat het allemaal zal kosten.

Dit is één van de trieste kenmerken van de Afrikaanse slavernij. De Afrikaanse stamhoofden hebben in het verleden hun eigen mensen voor een appel en een ei verkocht aan de hebzuchtige Europeanen. Toen begon in de Amerika’s de ellende van de Afrikaanse slavernij. Wie moet nu aan de schandpaal, de dictatoriale Afrikaanse stamhoofden of de geldzuchtige Europese slavenhandelaars?

En net als met het logo van Carifesta XI is er nu ook geen prijsvraag uitgeschreven voor het slavernijmonument. De soortgelijken hebben het weer even onderling geregeld en blijkbaar kan dat heel makkelijk in Suriname. Hoewel de Afrikaanse bevolkingsgroep in Suriname genoeg gekwalificeerde deskundigen in huis heeft, zijn het altijd weer de ‘sweet talkers’ die opeens ergens vandaan worden gehaald en ook nog worden belast met een cultureel project. Deze zwakte kenmerkt of het Directoraat Cultuur of de eigenzinnige onnozelheid van de politieke beleidsmakers. En waarom moet dit altijd binnen cultuur gebeuren en niet binnen bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het openbaar vervoer of binnen het politiekorps? Waarom altijd binnen Cultuur? Waarom is er daar geen controle, geen toezicht en ook nooit een evaluatie?

Blunder
Het is bekend dat de Surinaamse kunstwereld heeft geklaagd bij de Caricom over het ontwerp van het logo van Carifesta XI. Het logo krioelt van plagiaten wat we op school ‘spieken’ noemt. Maar noch het Directoraat Cultuur, noch Caricom hebben er aandacht aan besteed en ook geen enkel DNA-lid of politieke partij. En we willen dat iedereen in 2015 weer braaf moet gaat stemmen?!

De vraag rijst ook hoe het in hemelsnaam mogelijk is geweest dat na de blunder met het logo van Carifesta XI, nooit een prijsvraag is uitgeschreven voor het slavernijmonument? Bekende beeldhouwers binnen de Afrikaanse bevolkingsgroep zoals Johan Pinas, George Barron en Jhunry Udenhout zijn niet gevraagd om ook met een ontwerp te komen. Er is ook niemand gevraagd om in de jury van zo een prijsvraag te komen zitten, niet voor Carifesta en ook niet voor dit slavernijmonument.

Hoe transparant
Hoe transparant is dan het huidige cultuurbeleid van Suriname dan wel? En als het toch niet transparant is, wie maakt zich er dan nog druk om, als 1 juli doodleuk wordt verschoven naar 25 november? Hebben we niet begrepen dat op 1 juli 2013 de herdenking van het 150ste jaar van ‘keti koti’ begint en dat duurt daarna nog 365 dagen? Geef de Marrons dan die ‘Grani’ en onthul het slavernijmonument op donderdag 10 oktober 2013 ergens (dorp Redi Doti) bij het Cordonpad in het district Para. Dat hebben de Marrons dan dik verdiend en zij zullen u daarvoor ook eeuwig dankbaar zijn.

En als u dan geen monument heeft, vraag de Verenigde Naties om een replica van hun Slavernijmonument dat zij straks in New York gaan maken. Het is trouwens een initiatief van Suriname en daar mogen wij met z’n allen trots op zijn. Bovendien wordt het een top monument, daar mag u zeker van zijn.

Stichting Cultuureducatie
Benjamin Mitrasingh, voorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May