Opgeleide ziekenverzorgenden PCS mogen injecties geven
04 Apr 2013, 06:00
foto
De geslaagden met hun certificaat.


24 psychosociaal verzorgenden (PSV’ers) hebben officieel de bevoegdheid gekregen van het ministerie van Volksgezondheid om intramusculair te mogen injecteren. De handeling waarbij rechtstreeks in de spieren wordt geïnjecteerd, is één die alleen verpleegkundigen en andere speciaal daarvoor opgeleide professionals mogen uitvoeren. Door het landelijk tekort aan verpleegkundigen zijn nu ook de PSV’ers hiervoor opgeleid. Zij mogen hun bevoegdheid alleen in het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) uitoefenen.

De geslaagden kregen in de Conference Room van het PCS hun certificaat uitgereikt door het wnd. hoofd van de Inspectie van Verplegende en Verzorgende beroepen, Carol de Baas. Het is de eerste keer is dat een dergelijke training is gegeven aan PSV’ers.

Een noodzaak
De opleiding wordt door het PCS gezien als de bekroning van de inzet van de deelnemers en erkenning van hun werk binnen de sociale psychiatrie. De aard van hun werkzaamheden in PCS maakte intramusculair injecteren een noodzaak: PSV’ers werken met cliënten buiten de kliniek, in de verschillende districten en ook in de middaguren.

In eerste instantie waren er veel op- en aanmerkingen over deze training, omdat ziekenverzorgenden traditioneel opgeleid zijn om patiënten te verzorgen, zegt verpleegkundig directeur van het PCS, Herman Jintie. Hij is echter heel tevreden met het verloop van de vier weken durende training en heeft het volle vertrouwen dat de PSV’ers hun werk goed zullen doen.

PSV’ers zijn ziekenverzorgenden die gedurende 10 maanden in de sociale psychiatrie zijn bijgeschoold door het PCS, licht het centrum toe in een bericht. Algemeen directeur Dayasankar Mathoera drukte de geslaagden bij de certificaatuitreiking op het hart te beseffen dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid nog steeds bij de arts of mbo-verpleegkundige ligt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May