Diasporabeleid voor oplossen docententekort
02 Apr 2013, 23:10
foto


De Surinaamse diaspora kan een wezenlijke rol vervullen voor de oplossing van het tekort aan wetenschappelijk personeel. In het verleden heeft de diaspora hiervan blijk gegeven. VHP-Nederland roept de daarvoor verantwoordelijken in Suriname op om actief de diasporamarkt op te gaan om tot oplossing van dit probleem te komen.

In een verklaring zegt VHP-Nederland bereid te zijn om met anderen een bijdrage te leveren voor het oplossen van het tekort aan wetenschappelijk personeel. Zij zal binnenkort stappen daartoe ondernemen. De politieke beweging zegt dat een te ontwikkelen diasporabeleid noodzakelijk is.

“Dat blijkt weer eens bij de dringende oproep van de Anton de Kom Universiteit van Suriname aan docenten om zich te laten registreren ter noodzakelijke aanvulling van haar docentenkorps.” Het universiteitsbestuur heeft aangegeven dat het tekort aan wetenschappelijk personeel tenhemelschreiend is. “De situatie is zo erg dat het een enorme impact heeft op de kwaliteit van de hoogste onderwijsinstelling. De meeste docenten hebben niet de vereiste doctorale of een PHD-titel.”

PSA-wet
VHP-Nederland merkt dat de Surinaamse regering sinds haar aantreden en toezeggingen nog geen diasporabeleid heeft ontwikkeld. Zij heeft ervoor gekozen om los van een te ontwikkelen diasporabeleid een PSA-wet te ontwerpen, waarbij met name het personenverkeer naar Suriname wordt geregeld. Volgens VHP-Nederland zal zonder een duidelijke visie en/of beleid voor de diaspora, het ontwerpen van een PSA-wet straks gelegenheidswetgeving blijken te zijn in plaats van een wetgeving voor langere tijd en in het belang van volk en vaderland.

De Surinaamse regering heeft bij haar aantreden aangegeven dat er over diaspora een nationale discussie op gang moet komen. Omdat de VHP dit inzicht eveneens deelt zijn in de afgelopen jaren zowel in Suriname als in Nederland diasporaconferenties gehouden om bouwstenen aan te dragen voor het uitvoeren van een diasporabeleid. Hierbij is gebleken dat er voldoende draagvlak bestaat voor het voeren van een diasporabeleid in Suriname. Er zijn conclusies en aanbevelingen genomen. De resultaten uit de door de VHP gehouden conferentie zijn aan de Surinaamse regering aangeboden.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May