Ban Ki-moon: 'Crisis Noord-Korea te ver gegaan'
02 Apr 2013, 10:40
foto
Functionarissen in de Yongbyon nucleaire plant. (Beeld: BBC)


Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) vindt dat de kwestie Noord-Korea “te ver is gegaan”. De VN-chef sprak op een persconferentie tijdens een bezoek aan Andorra. Zijn uitspraak volgt nadat Pyongyang plannen heeft aangekondigd om het belangrijkste Yongbyon nucleaire complex te heropenen.

Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot dringende gesprekken met Noord-Korea. De aankondiging van Pyongyang is de laatste in een reeks maatregelen in het kielzog van zijn derde kernproef in februari.

Noord-Korea is boos door de daaruit voortvloeiende VN-sancties en de gezamenlijke VS en Zuid-Korea jaarlijkse militaire oefeningen. De aankondiging van Noord-Korea maken alle internationale inspanningen om het nucleaire programma te beperken ongedaan. Maar het herstarten van de reactor in Yongbyon zal tijd vergen. Koelsystemen moeten onder andere opnieuw worden geïnstalleerd en de reactor gevoed. Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de reactor startklaar is. Het opent een nieuwe bron van plutonium voor kernwapens van Noord-Korea.

Alternatieve basis
Pyongyang’s opmerkingen over zijn hoogverrijkt uranium activiteiten plaatsen experts voor een raadsel en zijn onduidelijk. Het biedt echte een alternatieve basis voor een kernwapen. Maar niemand weet hoeveel geheime verrijkingsfabrieken Noord-Korea kan hebben en of zij al het niveau van verrijkend nucleair materiaal hebben bereikt.

"Dingen moeten eerst worden gekalmeerd, er is geen noodzaak voor de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) om op ramkoers met de internationale gemeenschap te gaan. Nucleaire bedreigingen zijn geen spel," zei Ban Ki-Moon.

Weken van retoriek en bijna dagelijkse bedreigingen door de Noord hebben de spanningen op het Koreaanse schiereiland naar het hoogste niveau in jaren gebracht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May