Noord-Korea verklaart Zuid-Korea officieel oorlog
30 Mar 2013, 03:30
foto
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met militaire toppers. (Foto: Reuters)


Noord-Korea heeft via het officiële persbureau Korean Central News Agency (KCNA) meegedeeld dat het land in oorlog is met Zuid-Korea. Alle zaken tussen beide landen zullen worden behandeld als een 'oorlogssituatie'. De directe aanleiding tot de 'oorlogverklaring' is de gezamenlijke oefening die Zuid-Korea en de Verenigde Staten van Amerika uitvoeren.

Officieel hebben de twee Korea's geen vrede gesloten na de oorlog van 1950 tot 1953. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een einde gemaakt aan het staakt-het-vuren. Pyongyang is boos over de gezamenlijke militaire oefeningen van Seoel en 'de imperialist' VSA. Het leger heeft van Kim Jong-un de opdracht gekregen om de raketten in paraatheid te brengen. Gedreigd wordt met aanvallen op Amerikaanse en Zuid-Koreaanse doelen.

Het Noord-Koreaanse leger is in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Pyongyang vindt dat de gezamenlijke oefeningen bedoeld zijn om een invasie te plegen. Kim zegt dat het nu tijd is om af te rekenen met de VS en Zuid-Korea. Het Witte Huis heeft intussen meegedeeld de bedreigingen serieus te nemen. Woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad, Caitlin Hayden, deelde aan journalisten mee dat er nauw contact is met bondgenoot Zuid-Korea. Rusland en China hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de situatie en doen een dringend beroep op partijen om door overleg de situatie op te lossen. Een nucleaire oorlog moet volgens hen worden voorkomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May