Reactie 'Bestuur Diakonessenhuis en conflict'
29 Mar 2013, 10:00
foto


(Ingezonden)

Het stichtingsbestuur van het Diakonessenhuis geeft aan dat al langer dan 15 jaar diverse directies vanwege conflicten het veld hebben moeten ruimen. Naar de samenleving toe zou het het stichtingsbestuur echt wel sieren om aan te geven vanaf welk jaar gesproken wordt over een algemeen directeur en informeren hoe deze benaming tot stand is gekomen. De mij bekende organogram van het Diakonessenhuis was er één waarbij de leiding van het Diakonessenhuis werd uitgemaakt door een Geneesheer Directeur, een Econoom Directeur, een Verpleegkundig Directeur en een Predikant Directeur. De Geneesheer/Directeur fungeerde als voorzitter van het directieteam.Toen hadden allen die deel uitmaakten van het directieteam hun eigen verantwoordelijkheid. Het één en ander onder leiding van de voorzitter van het team, zijnde de Geneesheer Directeur.

In deze vanaf de oprichting van het Diakonessenhuis bestaande management is de Geneesheer/Directeur binnen het directie-team de counterpart geweest van de medici. Spanningen zoals deze zich reeds jaren vanaf de instelling van een Algemeen Directeur voordoen hebben zich nimmer voorgedaan. Er wordt zeker niet tegengesproken dat er niet weleens 'iets' was, maar de geledingen sloten steeds weer.
Deel uitmakend van dit team van 1980-1985 in de hoedanigheid van wnd. Economisch Directeur is het intriest dat wijlen drs. J. de Miranda ook het odium op zich krijgt als zou ook hij problemen hebben ondervonden met de medische staf. Drs. J. de Miranda heeft jaren na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd in alle eer en glorie het Diakonessenhuis verlaten.
Dat de heer Drs P. Welles het veld moest ruimen moest naar mijn mening niet als maatstaf dienen om de historische organisatie van het Diakonessenhuis over boord te gooien.

Het Diakonessenhuis is op een Christelijke basis geschoeid. Het stichtingsbestuur is een afvaardiging van de eigenaren van het Diakonessenhuis, te weten De Evangelische Broeder Gemeente, De Hervormde Gemeente en de Lutherse Gemeente. Vanwege voornoemde Christelijke basis maakte de huispredikant deel uit van het Directie-team. In het Diakonessenhuis was het ook te merken dat het een Christelijk huis was. Op alle afdelingen werd de dag met lezing en zang aangevangen, de dominee/predikant was voor de zieken een enorme steun. Des donderdags waren de kapeldiensten goed bezocht. Zulks wordt hierbij aangehaald omdat dat allemaal is gaan vervagen.

De vraag die rijst is in hoeverre de kerkbesturen zich akkoord hebben verklaard met de gewijzigde organisatie structuur van het Diakonessenhuis, waarin de Algemeen Directeur het in feite alleen voor het zeggen heeft.Counterpart zijn van medici door een niet medicus is en blijft een onmogelijkheid. Het gaat in deze niet alleen over de financiën maar over de medische wetenschap , de verpleging alsook de zieke mens. Zie hier de te dragen verantwoordelijkheid, maar zeker niet alleen door een Algemeen Directeur. De zich nu noemende managers in het Diakonessenhuis zijn allen op een lagere echelon waardoor alleen de Algemeen Directeur de algehele verantwoordelijkheid draagt. EEN SCHAAP MET 5 POTEN? Jammer want betrokkene zou met een gedeelde verantwoordelijkheid zeer waarschijnlijk niet in deze spervuur zijn beland. De infrastructurele en andere vorderingen onder zijn leiding zijn niet onopgemerkt gebleven.

Los van het feit dat de medici de Algemeen Directeur beschuldigen van het niet communiceren zal naar mijn mening dit voortdurend probleem in het Diakonessenhuis tot een oplossing kunnen komen door een gewijzigd organisatiestructuur, waarbij de medici binnen de directie zowel over het vak als de financier een counterpart hebben. Dit heeft zonder meer gewerkt tot voor de invoering van de huidige organisatiestructuur.

De eigenaren van het Diakonessenhuis rest geen keus door de organisatiestructuur van het Diakonessenhuis aan te passen en wel dusdanig dat het huidige conflict tussen de medici en de persoon van de Algemeen Directeur tot het verleden zal gaan behoren.

Mr. R.D.Neslo
Ex-waarnemend Economisch Directeur
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May