Oplossing conflict Diakonessenhuis topprioriteit
29 Mar 2013, 08:00
foto


Het probleem rond het Diakonessenhuis wordt door diverse instanties aangepakt. President Desi Bouterse, De Nationale Assemblee én de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname zijn bezig met het zoeken naar een oplossing van het conflict dat al jaren speelt. Het gaat om een ingewikkelde kwestie, waarbij er ook een dispuut is tussen het bestuur en de eigenaren van het ziekenhuis. De patiënt is de grootste verliezer van dit geschil.

De vaste commissie voor Volksgezondheid in De Nationale Assemblee is ook bezig zich breedvoerig te laten informeren, zegt Theo Vishnudatt, voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid aan Starnieuws. "Ook al is de regering ook bezig, maar wij hebben ook onze verantwoordelijkheid en willen meehelpen om een duurzame oplossing te brengen", stelt de parlementariër.

Zieke mens centraal
"Daar het hier om een private instelling gaat, is de opvatting van de vaste commissie dat primair de bij het conflict betrokken actoren intern, rationeel en oprecht, moeten werken aan een duurzame oplossing. Omdat partijen op hun strepen blijven staan maar ook omdat gezondheidszorg primair staatszorg is, voelt de commissie zich geroepen om ook een bijdrage te leveren ter beëindiging van het conflict", zegt Vishnudatt. Intussen zijn er diverse ontmoetingen geweest met de betrokkenen bij dit conflict.

Na de gespreksronden zal de vaste commissie voorstellen formuleren die met minister Michel Blokland van Volksgezondheid besproken zullen worden. De commissie is zich ervan bewust dat de zaak ligt bij de Bemiddelingsraad, maar vindt dat de zieke mens voorop gesteld moet worden. De Bemiddelingsraad had het bestuur van de medische staf al uitgenodigd voor onderhandelingen. De medische staf stelt zich op het standpunt dat het niet om een arbeidsconflict gaat. Het vertrouwen in de directeur is opgezegd. Voor dinsdag is er weer een uitnodiging aan de medische staf gestuurd om te verschijnen voor de Bemiddelingsraad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May